BMW, Intel и Mobileye искат да пуснат автономни автомобили до 5 години

BMW, Intel и Mobileye искат да пуснат автономни автомобили до 5 години

Днешното събитие на BMW, Intel и Mobileye донесе новината, че германската компания възнамерява да започне серийното производство на изцяло автономни автомобили до 2021 година, което означава, че няма да ни се наложи да чакаме повече от 5 години. Intel ще осигури основните процесори за проекта, а израелската компания Mobileye ще достави необходимите сензори и технологии за избягване на сблъсъци. В момента има серийни автомобили, които са снабдени с частични възможности за автономно движение, но моделите, които могат да се движат сами все още се намират в лабораториите.

Подобни проекти са много по-сложни и са нужни много усилия и високотехнологични разработки, за да се осъществят и станат масови. Според Intel автомобилния сектор е подходящ за дебюта на следващата вълна от иновации, които ще осигурят много по-добро и сигурно потребителско преживяване. Компанията посочва, че интелигентните автомобили могат да решат редица съществуващи проблеми – например избягване на задръствания и предотвратяване на инциденти, които са следствие от човешка грешка. Само през миналата година в Щатите е имало 30 000 смъртни случаи на пътя, а според доклад на ЕС 13% от тези трагични случаи се дължат на разсейване.

Моментът за промяна очевидно е настъпил, но за да се превърне в реалност мечтата за напълно автономни автомобили трябва да се използват много технологии – мощни процесори, интелигентни алгоритми за машинно обучение, сензори, сонари, радари и т.н. Сложността на тези проекти е свързана и с нуждата от способност за бързо вземане на решения, включително и в натоварени градски условия. Автомобилите трябва да са достатъчно интелигентни, за да могат бързо да реагират на изненади, преценят наличните опции за действие и предотвратят инциденти. В основата на стратегията на BMW ще бъде модела iNEXT, който ще послужи за изграждане на серия от напълно автономни автомобили, които ще могат да се движат не само по магистралите, но и в градска среда за нуждите на автоматизирани решения за споделено пътуване.

Целта на компаниите е да разработят системи, които не само ще позволят на водачите да свалят ръце от волана, но ще позволят достигането на следващите нива – т.нар. “eyes off” (ниво 3) и “mind off” (ниво 4). Това ще доведе до последното ниво “driver off”, при което автомобилите ще се движат без в тях да има шофьор. Компаниите ще се опитат да установят единен стандарт и определят отворена платформа за автономни автомобили, която ще бъде налична и за други производители. Скоро ще бъде направена демонстрация на прототип на високо автономен автомобил, а през следващата година платформата ще достигне до цяла серия за продължителни автономни тестове.

Източник: BMW


Втора употреба с гаранция

  • За съжаление животът ме е научил да не вярвам на статистики, особено когато източникът е в конфликт на интереси. Така и с Тесла, става дума за десетки милиарди под формата на субсидии за изследване и усъвършенстване на технологии, нуждата от положителни данни е животворна за компанията. Колкото до задръстванията, не хората сме много, а неравномерното разпределение е проблем. Виж как е със София и България, столицата изсмуква ресурси(най–вече хора) от цялата страна и нищо не се прави, за да се засели дълбоката провинция посредством дългосрочни инвестиции в образование, инфраструктура и заетост в смисъл на достойна работа и заплащане. Автономките са супер приложими точно в малки градчета- до 50–ина хиляди души, с ясна маркировка, здрава пътна настилка и безкопмромисна работа на органите на реда.
    mobili
  • Всеки ден пък коли карани от шофьори се блъскат по тяхна вина и загиват хора. Статистиките на Тесла сега показват двойно по-малко жертви при автопилота отколкото от човек. Приветствам много такива технологии най-вече за досадното шофиране в задръствания и по магистрала. Разбира се задължително трябва да има и ръчен режим по желание. Като цяло съм съгласен с последните постове, че обществения транспорт е по-доброто решение, но при това свръхнаселение няма как да е достатъчно. Скоро обиколих няколко пъти Белгия и въпреки свръхизползването на велосипеди и отличната велоинфраструктура и перфектните им пълни влакове пак стават зверски задръствания по перфектните им магистрали. Просто хората станахме много ..
    Nistel
  • Имаше готин епизод в "Силициевата долина" с една такава кола, без шофер, която промени сама маршрута и отведе героя на хилядотина мили встрани от първоначалния адрес. А в "Екстант", колата се паркира на релсите за да убие пътника. Колкото до безпилотни пътнически полети, категорично съм пас.
    mobili
  • Няма ли човек на волана никъде не се качвам (blush)
    Диян
  • Eurostar Париж-Лондон доказа, че не е така, защото пристигаш в центъра. А и скоро като нищо ще тръгнат самоуправляващи се самолети, така че варианта за автомобили няма да е много далеч.
    vladovn
  • Eurostar Париж-Лондон доказа, че не е така, защото пристигаш в центъра.
    vladovn
  • Тук самолетът бие всички ;)
    mobili
  • И ако влака е Варна-София-Париж - всичко ще е перфектно. :D
    vladovn
  • Всъщност, конкретно по маршрута София-Бургас, най-добре е да се возим в модерен бърз влак, който сумарно би бил по-разумна инвестиция от десетина хиляди автономки. Средна скорост от 220км/час, която е обидно ниска за ЖП-то в белите части на Европа, е непостижима за всеки един автомобил в рамките на разумното и закона. Автономките пък в големия град губят от метрото и добре организирания обществен транспорт.
    mobili
  • Ела Няма да се върнеш
    PoceH_BS
  • Когато ти се наложи да [B]опрваяш[/B] BGP..., [B]оппааа[/B], няма да ти се наложи... В дръги теми вика на хората неграмотни, а тука... От кога "оппааа" е в българския речник :D Карикатура. Като ти опре ножа до вратлето, все в друга посока сменяш. Айде да видим кой е грамотен. Чел, недочел за едно BGP и не спря да го повтаря :D
    sladyrko
  • [b]Модератор: [/b]Няма връзка с обсъжданата тема.
    PoceH_BS
  • [b]Модератор: [/b]Няма връзка с обсъжданата тема.
    sladyrko
  • Именно... ;) Тези "Автономки" не могат да си позволят да минат над 140 дори при изпреваране... Познай как съм на 180 още от Джъмбо... ;)
    PoceH_BS
  • Това условие съм го пропуснал като водещо :) Но и автономка не мисля, че ще се справи по този показател.
    mobili
  • Ти сериозно ли? :D Дай телефон на поне един, който ще направи БС-СФ/СФ-БС за под 2.30ч... (woo)
    PoceH_BS
  • Доста лесно е да си наемеш шофьор, определено още десетина години това ще е по-евтин вариант от автономните автомобили.
    mobili
  • Ванка, скоро правил ли си БС-СФ (или СФ-БС) за 2.30 часа? Само ще се радвам на кола, която ще ме "вози", докато "цъкам" нещо през това време... ;)
    PoceH_BS