Bosch ще произвежда масово LiDAR сензори за автономни автомобили

Bosch ще произвежда масово LiDAR сензори за автономни автомобили

Германският гигант Bosch обяви, че е готов да започне масовото производство на LiDAR сензори за автомобили, с което се надява да помогне за понижаването на цената на тези важни компоненти, а това на свой ред ще помогне за по-широкото навлизане на автономните автомобили. Сензорите са последната част от амбициите на компанията за предоставяне на технология за автономно придвижване, като допълват нейните камери и радари.

Ползващите лазер LiDAR сензори могат да създадат в реално време триизмерно изображение с висока резолюция на околността с прецизна информация за разстоянието до обектите, което след това се ползва от автомобилните системи за вземане на решения по време на движение. В комбинация с радарите и камерите те гарантират придвижване при оптимална сигурност.

Компанията посочва, че сензорите покриват едновременно далечен и близък обхват, което ги прави подходящи за придвижване на магистрали и в града. Засега не е ясно кога ще стартира масовото производство на компонентите и каква ще бъде цената им, но наличието на допълнителна конкуренция в този сегмент неминуемо ще помогне за поевтиняване на LiDAR.

Междувременно компанията посочва, че нейни инженери наскоро успешно са тествали добавяне на изкуствен интелект към системите й за автономно движение. Чрез него може да се разпознават и категоризират обекти, както и да се измерва тяхното движение. Разработката може да разпознава бързо и надеждно и частично скрити обекти като автомобили, пешеходци и колоездачи, което позволява на автомобила да предупреди водача или спешно да активира спирачките при нужда.

Източник: Bosch