Бойко Борисов се срещна с вицепрезидента на Nokia

Бойко Борисов се срещна с вицепрезидента на Nokia
Генерал Бойко Борисов, главен секретар на Министерството на вътрешните работи, разговаря с вицепрезидента на Nokia Мати Пеотола за финландската полицейска комуникационна система TETRA, изградена от Nokia. Ген. Борисов беше на посещение във Финландия с победителите в конкурса "Полицай за пример и възхищение", организиран съвместно с Nokia България и Посолството на Финландия в България. В България Nokia реализира проект за модернизиране на гранично-полицейското оборудване на българо-турската граница на база TETRA през 2003 г. В момента TETRA успешно се използва и от Първо РПУ в София.

Майор Станимир Флоров, капитан Марио Янчев и капитан Ирина Накова получиха почетни грамоти "Полицай за пример и възхищение" лично от Красимир Ганчев, директор на Nokia България, в началото на юни тази година.

Визитата във Финландия беше с програма за обмяна на опит и бе организирана от Nokia съвместно с Посолството на Финландия в България. Целта беше групата да се запознае с работата на финландските си колеги, да се срещне с висши представители на Министерството на вътрешните работи на Финландия и да се обогати от посещението на една изключителна европейска държава.

Конкурсът се организира за първи път тази година и е по идея на МВР и Nokia, родена на работен обяд с Н.Пр. Таисто Толванен, посланик на Република Финландия в България. Амбицията е това да се превърне в ежегодна инициатива по повод празника на Министерството на вътрешните работи, който се отбелязва на 7 юли.

Връчването на специалната награда "Полицай за пример и възхищение" има за цел да отличи най-изявените служители в системата на МВР в три ключови направления: борбата с незаконния трафик и производството на наркотични и психотропни вещества, предотвратяването и разкриването на тежки криминални престъпления и контрола за безопасността на движението по пътищата.

TETRA е световен стандарт за цифрови мобилни трънкинг мрежи за нуждите на организациите за обществена сигурност и безопасност и държавната администрация. Обменът на информация подобрява работата на служителите на тези организации, предоставяйки възможност за ползване на бази данни през TETRA терминалите.