BT няма да ползва оборудване на Huawei в основата на своята 5G мрежа

BT няма да ползва оборудване на Huawei в основата на своята 5G мрежа

Британският телеком BT няма да разчита на оборудване на Huawei в основната част на своята 5G мрежа, когато тя заработи на територията на Обединеното кралство. Компанията обаче ще продължи да ползва антени и други продукти на китайския производител за други части от своята инфраструктура, които не са основни за услугата. Според BBC BT е потвърдила, че ще премахне оборудването на Huawei и от основните части на своите 3G и 4G мрежи.

Решението е свързано с опасения за сигурността и следва скорошен доклад на американска комисия за разглеждане на икономическите връзки между САЩ и Китай, в който се твърди, че китайските власти биха могли да принудят Huawei и други местни производители на 5G оборудване да “модифицират продуктите си, така че да работят лошо, да улеснят осъществяването на държавен или корпоративен шпионаж или да компрометират сигурността, целостта или наличността” на мрежите, които ги използват. Huawei отрича, че има каквито и да било връзки с китайското правителство.

BBC посочва, че BT използва оборудване на Huawei в своята фиксирана мрежа още от 2005 година, но година по-късно компанията е въвела вътрешно правило, което е ограничило употребата на оборудването на китайците в периферията на инфраструктурата. Така на теория при евентуално компрометиране на продуктите на Huawei ще бъдат засегнати само малка част от потребителите, а останалата мрежа ще продължи да работи. През 2016 година BT придобива мобилния оператор EE, който използвал много от продуктите на китайската компания, но скоро след това BT започнала да премахва оборудването на Huawei от основата на своите 3G и 4G мрежи.

Източник: BBC