Какво ще стане с роуминга след Брекзит? (Обновена)

Какво ще стане с роуминга след Брекзит? (Обновена)

НОВО (31 Януари 2020, 15:00):

Обединеното кралство ще напусне ЕС в полунощ на 1 февруари 2020 и от тази дата започва преходен период, който евентуално ще трае до края на годината. За мобилните потребители за сега няма да има промяна в тарифирането и те ще продължат да се възползват от регулацията за роуминг в ЕИЗ както до сега.

От българските оператори Telenor пусна официално съобщение, но проверки в сайтовете на VIVACOM и A1 показват, че нещата остават същите за сега. Възможно е обаче след края на преходния период, Великобритания попадне в роуминг зона извън ЕС, както са Швейцария и Украйна например и потреблението да се таксува на съвсем различни цени.
 
4 Октомври 2019, 15:34:

Излизането на Обединеното кралство от ЕС несъмнено ще се отрази малко или много на всеки един отрасъл в страната. То няма да пропусне и мобилните услуги, а жителите на Острова все още не са наясно какво ще се случи.

Както знаем добре, вече 2 години има регулации относно тарифирането на роуминг услугите в рамките на ЕИЗ. Те целят жителите на зоната да бъдат постоянно свързани, докато пътуват по работа или на екскурзия, без да доплащат допълнително за мобилни услуги в рамките на разумното ползване. Правилата важат не само в ЕС, а и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Дали потребителите от Обединеното кралство ще запазят своя достъп до тази важна регулация? Засега индикациите са, че страната няма да остане в ЕИЗ, което значи, че в бъдеще ще се въведе тарифиране като държава извън зоната. Кога ще стане това? Всичко зависи от това дали двете страни ще постигнат споразумение или излизането ще стане без сделка (т.нар. hard brexit).

При първия случай регулациите ще важат и за жителите на Обединеното кралство, защото в документа ще е включен преходен период за плавното излизане на държавата от ЕС. Докато той трае потребителите от двете страни на договора ще могат да ползват мобилните услуги както досега.

С втория сценарий обаче нещата не седят толкова добре. Ако двете страни се разделят без сделка мобилните оператори от Острова ще бъдат свободни да начисляват допълнително такси за роуминг на жители от ЕИЗ при пътуване до страната.

Според сайта на британското правителство основните местни оператори (3, EE, O2 и Vodafone), нямат планове да променят тарифирането към държавите от ЕС/ЕИЗ. Това обаче не значи, че ще е същото и с операторите от другите страни, включително и от България, които ще бъдат свободни да въведат такси за роуминг в Обединеното кралство.

Източник: BBC