Canalys: Голям скок в доставките на смартфони през първото тримесечие

Canalys: Голям скок в доставките на смартфони през първото тримесечие

По данни на компанията за пазарни анализи Canalys, през изминалото тримесечие са доставени 347.4 милиона смартфона. Това представлява ръст от цели 27% спрямо същия период на миналата година.

Samsung е далеч напред с доставени 76.5 милиона устройства, пазарен дял 22% и ръст на годишна база 28%. Очаквано на второ място е Apple с 52.4 милиона доставки, дял 15% и ръст от 41%. В челната тройка е и Xiaomi с 49 милиона доставени телефона, дял 14% и най-големия ръст сред компаниите в топ пет, 62%.

Петицата допълват Oppo и Vivo със съответно 37.6 и 36 милиона доставки и дял 11% и 10%. От Canalys прогнозират, че пандемията ще продължи да влияе негативно на продажбите, но по-големият проблем ще е по отношение на доставките на чипове.

Тези фактори ще накарат компаниите да преосмислят стратегиите си на регионално ниво. Фокусът ще е към страните, които се възстановяват от пандемията и по-малко върху тези, които имат трудности в това отношение. Недостигът на чипове може да е по-осезаем за по-малките производители.

Източник: Canalys