Canalys: Xiaomi изпреварва Huawei по доставки на смартфони в Европа през второто тримесечие

Наскоро стана ясно, че Huawei е задминала Samsung по доставки на смартфони в световен мащаб през второто тримесечие, което поставя компанията начело сред производителите. Един от основните фактори за успеха на китайците е по-бързото възстановяване от ефектите от пандемията от новия коронавирус на домашния им пазар.

Изглежда обаче компанията не се радва на положително развитие в Европа, като по данни на Canalys тя има дял от 17% от пазара, колкото държи и Xiaomi. Canalys поставят Xiaomi на трета позиция, а Huawei – на четвърта, като посочват за Android Authority, че те са доставили съответно 7.1 милиона и 7 милиона устройства. Това представлява спад на годишна база от 17% за Huawei и ръст от 65% за Xiaomi.

Лидер на Стария континент продължава да бъде Samsung с 30% дял, но и огромен спад от 31%. Втората позиция се държи от Apple с 21% дял и 42% ръст, а челната петица се допълва от HMD Global с 2% и спад от 12%.

От Canalys информират, че Xiaomi е имала много силни продажби през юни, като успехът на компанията се отдава на сериите Redmi Note 8 и Note 9. Интересно е да отбележим още, че Huawei все още е пред Xiaomi в Западна Европа, но от друга страна Xiaomi вече заема второто място, след Samsung, в Източна Европа.