Huawei успя да задмине Samsung при доставките на смартфони

Huawei успя да задмине Samsung при доставките на смартфони

За първи път в историята си Huawei успя да застане на първо място за тримесечието по доставки на смартфони в световен мащаб. Това показват данните на Canalys за второто тримесечие на годината, които разкриват, че за първи път от 9 години насам начело на класацията има компания, различна от Apple и Samsung.

Huawei e успяла за периода да достави 55.8 милиона устройства, което е с 5% по-малко на годишна база. В същото време Samsung очита спад на доставките от цели 30% до 53.7 милиона броя. Постижението на китайската компания е забележимо, защото го постига в условията на глобална пандемия и на фона на американските санкции срещу нея на пазарите извън Китай.

Вследствие от тях международните доставки на компанията за периода са намалели с 27%, но в същото време продължава да подобрява представянето в родината си, където е доставила с 8% повече устройства. Според Canalys Huawei вече продава над 70% от смартфоните си в континентален Китай. Страната вече се възстанови от пандемията, а заводите отвориха при спазване на необходимите мерки.

Агенцията посочва, че без пандемията Huawei вероятно нямаше да успее да постигне този успех през тримесечието. Според нея компанията се е възползвала напълно от възстановяването на китайската икономика, а Samsung е пострадала сериозно, защото основните й пазари като САЩ, Бразилия, Индия и Европа се оказаха сериозно засегнати от пандемията.

Източник: Canalys

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция