CeBIT 2005 - музика, картинки и телефония: все по-неразделни

CeBIT 2005 - музика, картинки и телефония: все по-неразделни
Най-важното събитие в технологично отношение за тази година - CeBIT 2005, вече е в историята. На изложението видяхме насоката на развитие на технологиите за тази и вероятно за следващата година, а многобройните журналисти, с които разговаряхме, бяха разединени в мнението си за нивото на тазгодишното издание. Няма съмнение в едно - имаше много технологични изненади, което ясно показва, че прогресът не спира своя ход.
Разбира се, ние обърнахме повече внимание на мобилните телефони, които тази година изобилстваха в панаирните палати. При повечето от производителите се забелязва силна активност в средния клас мобилни апарати, които сега се сдобиват с все повече функции, присъщи на устройствата от висок ценови клас. Мегапикселовите интегрирани камери вече не са лукс, дисплеите изобразяват поне 65К цвята (увеличават се и тези с 262К), а паметта за снимки, мелодии и игри е увеличена. Набляга се на мултимедийните възможности на телефоните, като в най-скоро време телефонът ще замени MP3 плеъра. Типичен пример за последното е моделът на Sony Ericsson W800 - първият мобилен телефон с марката Walkman
(http://www.mobilebulgaria.com/mobiles/view.php?id=776 ).
Почти всички производители показаха и имиджов клас апарати, при които основно се набляга на качествен хардуер, над 2-мегапикселови камери и слот за разширителни карти. Samsung изненада посетителите със 7-мегапикселов камерафон, като устройството по-скоро прилича на фотоапарат, отколкото на мобилен телефон. За съжаление този модел е предназначен за азиатските пазари.
Битката за спечелване на бизнес потребителите в клас смарт телефони и тази година предизвика голям интерес. Nokia твърдо заложи на серията Communicator - 9500 и 9300, Sony Ericsson - на P910 (засега слуховете за наследник на P серия не се оправдаха, като повече информация ще има през септември 2005), a Samsung представи Windows базираните модели SGH-i750 и телефона с 3GB вградена памет SGH-i300.
Преходът към 3G мрежи и терминали, използващи бърз пренос на данни и видеоконферентна връзка, все повече заляга в продуктовата гама на производителите, като към края на годината можем да очакваме старта на нови интересни модели. Toshiba обяви, че ще доставя нови 3G телефони за мрежата на Vodafone, от Sony Ericsson демонстрираха K600 и Z800, Nokia показа новия Nokia 6680, а Siemens анонсира първия си 3G телефон SXG75. Разбира се, такъв хардуер присъстваше и на повечето от щандовете на мобилните производители.