Част от Telenor се отделя в нова компания

Част от Telenor се отделя в нова компания

Telenor обяви, че прави промяна в своята структура, която ще доведе до отделянето на част от служителите в нова компания на име CETIN България, която остава 100% собственост на PPF Group. Тя ще се занимава с управление и развитие на мрежовата и IT инфраструктура и ще има фокус върху продажбите на едро, като предлага услуги (транспортен капацитет, центрове за данни и др.) на различни бизнес клиенти.

Мобилните лицензи и честотите остават в Telenor, която продължава обслужването на своите клиенти, така че за потребителите тази реорганизация няма да има никакъв осезаем ефект. Компанията ще продължи да управлява т.нар. core мрежа, както и съществуващите IT услуги. Изпълнителен директор на CETIN България става Владимир Радойчич, който досега беше технически директор на Telenor.

Всъщност компанията CETIN съществува в Чехия от 2015 година, като управлява фиксираната и мобилната мрежа и IT услугите, които преди това са били част от притежаваната от PPF O2 Чехия. Освен в България подобни структури се създават още в Сърбия и Унгария, като всички ще са под шапката на CETIN Group. Иначе в българското подразделение нa CETIN ще работят около 200 души, главно от Telenor Common Operation (TnCO).

Според PPF разделянето на инфраструктурата от ритейл операциите (включително B2B) ще позволи на двете нови структури да се фокусират върху два различни сегмента от пазара. Компанията посочва, че това ще увеличи потенциала за партньорства на едро и ще създаде по-големи синергии в инфраструктурата чрез комбиниране на изследователската дейност, иновациите и дългосрочните инвестиции в технологии и инфраструктура. Новите регионални структури ще започнат да прилагат и ключовия опит от разделянето на O2 и CETIN в Чехия.


Втора употреба с гаранция

  • Това дали означава опции за виртуален мобилен оператор или просто VPN, MAN и т-н- решения за корпоративни клиенти?
    zazabg