Чешки оператор отказва да продава iPhone 4S, зарязва и останалите модели на iPhone

Чешки оператор отказва да продава iPhone 4S, зарязва и останалите модели на iPhone
Условията, които Apple поставя на мобилните оператори, за да получат възможността (или привилегията) да продават iPhone, са пословични, макар че не е ясно какво точно включват заради специалните клаузи в договорите, които забраняват разкриването им. И те съвсем не са в полза на телекомите. Точно това, изглежда, не се харесва на чешкото подразделение на Telefonica, което е решило, че трябва да сложи край на ултиматумите на Apple по категоричен начин, като спре да продава продуктите на американците. Така операторът не само че няма да пусне iPhone 4S, но и ще махне от магазините си и останалите модели на смартфона. Засега информацията по въпроса не е много, но според чешкото издание Hospodarske Noviny говорител на Telefonica е посочил, че причината за това са бизнес условията на Apple.

Интересно е дали това е началото на глобална съпротива от страна на телекомите срещу продуктите на американците. Telefonica е третият по големина оператор в света и ако реши да изключи предложенията на Apple от всичките си мрежи, това ще е сериозен удар срещу компанията.

http://www.bloomberg.com/news/2011-10-27/telefonica-czech-won-t-sell-apple-s-iphones-hospodarske-says.html

 • [Quote]Гласовият асистент Siri се оказва почти безполезен без интернет...[/Quote] А той принципно е супер полезен. Без него просто не е ясно кой ще ти "асистира". Аз все още не проумявам защо се обръща толкова внимание на това, не е истина. И до сега при всяка една демонстрация, която съм гледал от собственици на 4С е да му зададе някой тъп въпрос, очаквайки интересен отговор.
  E34v8
 • И кое е толвако смешно? Казвам, че Сири си е плюси дори и да беше ипозлвана подобан система в някойд руг модел, едва ли щеше да бъде различно. А какво против имаш втория цитат? Не е ли по-добре да имаш някяо фунци, особено нещо товлако удобно?
  keyone
 • [Quote]Когато си в роумин, ако си с друг телефон, пак няма да ползваш функцията.[/Quote] :D Само един модел има Siri. [Quote]Така че по-добре да я има функцията и да помага, а в роуминг на никой не му пречи да не я изпозлва.[/Quote] Lol. (woo)
  vladovn
 • Когато си в роумин, ако си с друг телефон, пак няма да ползваш функцията. Но когато си си в България (което, предполагам, е доста по-често) определено е удобно. Така че по-добре да я има функцията и да помага, а в роуминг на никой не му пречи да не я изпозлва.
  keyone
 • В роуминг ще разбереш.
  vladovn
 • Леле, тези от ComputerWorld са гении. Откриха нещо, което Apple обяви по време на събитието. Интересно ми е обаче кой има iPhone и не е постоянно свързан с Интернет. И, в този ред на мисли, какво е значението дали е клауд или локална.
  deezel
 • Би трябвало и преди Siri да са събирали информация за навиците на потребителите.
  vladovn
 • Интересна инфо за Siri... Не, че съм параноик но въпросната услуга не е ли всъщност далавера за Apple, събирайки информация за потребителите по какъв начин си ползват телефона - какви приложения пускат, какви уеб сайтове посещават и пр.? ;) Разбира се, тази информация е "супер защитена" и ще се ползва от Apple само за благото на iПотребителя. (woo)
  skyspirit
 • Гласовият асистент Siri се оказва почти безполезен без интернет Той отговаря остроумно на всевъзможни въпроси с нежен женски тембър и може да изпълнява най-различни гласови команди, без потребителят да пипа тъчскрин-дисплея на мобилното си устройство. По всичко личи обаче, че Siri всъщност изобщо не се намира на най-новия смартфон на Apple. Или поне напълно. Оказва се, че гласовият асистент не е предварително инсталиран софтуер, а по-скоро мрежова услуга. Или формулирано още по-просто: когато интернет-връзката на iPhone 4S се разпадне, иначе суперумната Siri, образно казано, започва да се държи като "блондинка" и не може да изпълнява най-елементарни операции. Според ComputerWorld най-новият смартфон на Apple не разчита сам гласовите команди на собственика си. Устройството всъщност изпраща записа до център за обработка на данни на компанията, където много по-мощни машини анализират информацията и връщат отговор. Както изглежда, новият смартфон все още не разполага с достатъчно добри изчислителни възможности, за да се справи с подобна задача. Или пък просто за Apple е по-ефективно да използват за целта компютърната мощ на своите "сървърни ферми". Така че без интернет новият iPhone 4S не може да изпълнява чрез гласова команда дори прости офлайн-задачи като например да запише среща в календара или пък да настрои будилника. Откритието, че Siri всъщност е "облачна" услуга, е дело на технологичния блог VentureBeat, който пръв регистрира масов срив в работата на гласовия асистент в четвъртък. Представителите на Apple, както обикновено в такива случаи, са отказали какъвто и да е коментар по темата. Пълната зависимост на Siri от постоянната интернет-свързаност значи поне едно нещо: притежателите на новия телефон ще трябва да се лишат от най-голямото му достойнство на всички места, където мрежата на мобилните оператори не достига: тунели, метра, самолети или пък отдалечени слабонаселени територии. Мрежовият характер на гласовата функционалност също така обяснява защо портването на Siri върху по-стари смартфони на Apple се оказва толкова трудно. (blush):D;)(no)
  nikolaiii
 • Честно да си кажа, като гледам как продават Apple, май по-заплашените са Telefonica...
  jamesjames
 • Ето това е правилният подход, когато ти извиват ръцете ( образно казано ).
  Йордан
 • Колко ти плащат, сериозно?
  fintaraBG
 • Най много айфони продават, операторите ама другпат, има много по евтени модели на конкурентите.
  Beчния
 • Тук не съм съгласен Виваком няма да предлагат iPhone 4s не предлагат, и 4 но водят преговори, което значи, че това ще се промени! Нека да се дистанцираме от това, какво харесваме и какво не, реалноста е такава, че най-много смартфони операторите продават от Айфон, и за да си повешат печалбите Вива също, ще започнат да го предлагат, все пак цената не е чак толкова висока, когато се вземе с нов подписан договор. Лично аз съм отворен човек, и харесвам всичко ново било то андроид, иос и.т.н.т.:)
  hamara boy
 • [Quote]само ако знаеш как ги интересува дали даденият договор е изгоден за потребителя ........ [/Quote] сън не ги лови :D
  DocHoliday
 • Абе от трите оператора Вива лъжат най малко, така да го кажем.:D
  hamara boy
 • само ако знаеш как ги интересува дали даденият договор е изгоден за потребителя ........ (beer)
  TURL
 • Браво на чехите. Така се прави пазарна икономика. Извиваш ръце - бият ти камшика.[Quote]чЕкай да позная, Щото виваком са наЙ-добрия оперЪтор в България НАЛИ? :X [/Quote]Не заради това, а заради невъзможността да пилеят пари на клиентите си в неизгодни договори, които всъщност да плащат останалите "простосмъртни" клиенти под формата на рекет, надписвания на сметки и т.н. Всъщност, да, най-добрият оператор не предлага марката, която не ме интересува, но пък предлага тази, която ме интересува (yes)
  Sage
 • Защото не им се дават неоснователно пари на Апле...затова
  Beчния
 • чЕкай да позная, Щото виваком са наЙ-добрия оперЪтор в България НАЛИ? :X
  TURL