Четири страни ще доминират 5G пазара през 2025

Четири страни ще доминират 5G пазара през 2025

Ново проучване на GSMA Intelligence показва очакваното развитие на 5G мрежите в световен мащаб, като прогнозите на организацията са доста интересни. Според тях към 2025 година над половината от 5G абонатите ще са в четири държави – Китай, Япония, Южна Корея и САЩ. До средата на следващото десетилетие 66% от потребителите в Корея ще използват мрежите от ново поколение, а на следващо място по проникване са САЩ и Япония съответно с 50% и 49%.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

По брой на 5G потребителите ще доминира Китай с 600 милиона абонати, а общият им брой в световен мащаб ще достигне 1.57 милиарда, което ще представлява 18% от всички мобилни потребители. Европа, в която към 2025 се очаква 30% от мобилните абонаменти да са за 5G услуги, ще е изоставаща в това отношение. Въпреки това на Стария континент мрежите от ново поколение ще бъдат използвани за мащабното развитие на IoT устройства с индустриално приложение.

Очакванията са, че телекомите ще си партнират с корпорациите в областта на IoT, а пазарът на подобни услуги ще достигне 1 трилиона долара, което се равнява на оборота от цялата мобилна индустрия през 2018. Едва 5% от тези приходи ще са от мобилна свързаност, а за останалата част телекомите ще трябва да се конкурират със световните консултантски и технологични компании.

Междувременно за развиващите се страни през идните години ще се заложи на развитието на 4G технологията. В държави като Нигерия, Мексико, Индия и Индонезия има сериозен потенциал за развитие на пазара, което се дължи на все по-достъпните устройства с Android и ниските цени на плановете с мобилни данни. Според GSMA Intelligence 59% от общия брой мобилни връзки в световен мащаб през 2025 ще е през 4G мрежи.

Източник: Reuters

  • Нормално, Европа пак е на опашката.
    Kuzmanow