Chrome започва замяната на Flash с HTML5

Chrome започва замяната на Flash с HTML5

През лятото Google ни предупреди, че с излизането на браузъра Chrome 55 през декември технологията HTML5 ще се използва по подразбиране в сайтовете на мястото на Flash, с изключение на тези, които поддържат само софтуера на Adobe – в този случай потребителите ще трябва да активират Flash при първото си посещение в конкретния сайт. Компанията сподели повече детайли около въвеждането на тези промени и разкри, че не всички потребители и сайтове ще бъдат засегнати едновременно от тях, за да се гарантира плавният преход към новите правила.

Така HTML5 by Default и свързаните с това потвърждения ще бъдат въведени постепенно през следващите няколко месеца. В рамките на няколко дни системата за HTML5 по подразбиране ще бъде активирана за 1% от потребителите на стабилната версия на Chrome 55 и за половината от ползващите бетата на Chrome 56. Тестовото издание ще бъде финализирано през февруари и тогава функцията ще стане достъпна за всички потребители.

Иначе през януари ползващите Chrome ще започнат да получават съобщения, ако искат да активират Flash за всеки сайт, който не са посещавали преди това. Компанията посочва, че за да избегне показването на прекалено много съобщения с времето, ще започне да ползва Site Engagement Index – евристичен модел, който показва колко даден потребител взаимодейства със сайта въз основа на неговата активност. След това през октомври на следващата година всички сайтове ще имат нужда от потребителско разрешение, за да стартират Flash.

Източник: Chromium


Втора употреба с гаранция