Coolpad стъпва на българския пазар с два достъпни и атрактивни модела

Coolpad стъпва на българския пазар с два достъпни и атрактивни модела

През миналата година китайската компания Coolpad (зад нея стои Yulong Computer Telecommunication Scientific) успя да изпревари Samsung на пазара на смартфони в родината си и се нареди на третата позиция по продажби. Сериозно постижение, което не успя да задържи в последващите тримесечия заради сериозната конкуренция, но пък то ясно показва амбициите на компанията да се превърне в един от основните доставчици на смартфони. Родният китайски пазар определено се оказва тесен за Coolpad, а събираното с години патентно портфолио беше точно това, от което се нуждаеше, за да подкрепи плановете си за международна експанзия. Именно патентите и опасенията от свързаните с тях дела спират изгряващи звезди като Xiaomi да завладеят света, както направиха това в Китай и близките страни.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

От известно време Coolpad присъства официално в Европа и е време продуктите на компанията да достигнат и до нашата страна чрез дистрибуцията на чешката компания TCCM. Началото е с две устройства, които са позиционирани в по-ниския клас с цена около 300 лева, а в началото на следващата година би трябвало да видим и други модели. Двата телефона носят имена на европейски градове – Porto и Modena, но на другите пазари в Азия се казват по-различен начин. До началото на октомври телефоните ще се предлагат ексклузивно от VIVACOM, а след това очакваме да ги видим и в различни родни онлайн магазини.

През последните дни се срещнахме с двете устройства и честно казано останахме приятно изненадани. Бяхме подготвени за множество компромиси предвид на ниската цена на моделите, но на практика опасенията ни не се оправдаха. Оказа се, че смартфоните осигуряват приятна комбинация от дизайн, производителност, качествена изработка и добре подбрани компоненти, което може да ги направи хит в ценовия им сегмент. В този клас обикновено телефоните не блестят с особени отличителни черти, така че моделите на Coolpad лесно биха могли да се отличат в множеството.

Поне за нас Coolpad Porto се оказа по-атрактивен от двата модела. Устройството осигурява корпус с размери 139 х 67,8 х 7,99 мм и тегло само 119 грама, което го прави изключително удобен за употреба. Компактните размери се дължат и на използвания 4,7” IPS дисплей с qHD (540х960) резолюция, който е ярък и има високи ъгли на видимост. Ниската резолюция определено не е проблем за този диагонал на екрана, а освен това намалява натоварването над графичния ускорител и цялостната работа на системата е по-бърза. За производителността се грижи 64-битов четириядрен чипсет Snapdragon 410 MSM8916 с честота 1,2GHz, какъвто има и новата версия на Moto G. Добавени са 1 GB RAM и 8GB вградена памет, а за допълнителна има MicroSD слот, поддържащ карти до 32GB.

Чипсетът на Qualcomm е снабден и с модем, който може да работи с 4G LТE Cat.4 мрежи (150Mbps/50Mbps) и с HSPA+ мрежи (42Mbps/11Mbps), което определено не се среща често в този ценови клас. Смартфонът има слот за една micro SIM карта, а ако търсите двусимов модел, то обърнете внимание на Coolpad Modena. Сред останалите характеристики на Coolpad Porto са две камери с BSI сензори – 8МР с 28мм оптика и бленда f/2.0 отзад и 5МР с бленда f/2.2 отпред. Устройството включва още Bluetooth 4.0 + LE, Wi-Fi (802.11 g/n) и aGPS + GLONASS приемник. Батерията е с капацитет 1800 mAh, което звучи малко, но нямахме достатъчно време, за да я тестваме. Все пак не останахме с впечатление, че ще пада бързо, а по официални данни ще стига за 8/6 часа на разговори или за 240/200 часа в режим на изчакване в зависимост от мрежата.

Смартфонът е с много добра изработка, а задният панел е от нов материал, включващ черупки от кашу, и с приятно матово покритие, което не задържа отпечатъци. Компанията го нарича “бебешка кожа” и определено се различава от материалите за бюджетни телефони. Задният панел не се сваля, а за добавяне на SIM и microSD карти има специален слот върху страничната повърхност. Добавено е FM радио, но най-голямата изненада за нас е включването на инфрачервен предавател. Това обикновено е екстра, която е запазена  за моделите от по-висок клас и е похвално, че присъства и в модел от този ценови клас. С порта и включеното приложение е възможно управлението на различна домашна електроника – телевизори, климатици, мултимедийни системи и т.н.

Операционната система е Android 5.1, което също не е често срещана екстра за бюджетните телефони. Компанията е направила минимални промени е интерфейса и като цяло усещането е като от чистата версия на платформата на Google. Сред добавките открихме управление на телефона чрез жестове – събуждане чрез потупване на екрана, активиране на определени приложения чрез изписване на символ върху заключения екран, смяна на песните и т.н. Възможно е дори да асоциирате действия към основния бутон и в зависимост на начина на докосване (продължително или двойно натискане) да се активира различно приложение.

Интерфейсът на камерата е пределно опростен и включва дори Pro режим, който обаче не предоставя достъп до много функции освен фокус, ISO, компенсация на експозицията и баланс на бялото. Има HDR режим и режим за разкрасяване и може да записва 1080р видео. Предната камера също включва софтуер за разкрасяване, като можете да видите резултата в реално време. Получените снимки са с изненадащо добро качество (тестови кадри има тук) и дори при недостатъчна светлина загубата на детайлите е малка. В заключение Coolpad Porto работи много добре и оставя усещането за значително по-скъп смартфон. Търсещите по-компактен и функционален модел на достъпна цена със сигурност ще оценят предложеното от китайската компания.

Coolpad Modena на пръв поглед е уголемена версия на Porto и до голяма степен това е така, но все пак има и разлики в техническите характеристики. Смартфонът е с размери 153 x 77,5 x 8,6 мм при тегло 158 грама и отново използва чипсет Snapdragon 410 и IPS дисплей с резолюция 540х960 пиксела, но диагоналът му е увеличен до 5,5”. Задният панел на устройството се сваля,  за да осигури достъп до двата слота за microSIM карти и за microSD. Батерията е с капацитет 2500 mAh и не се сваля. Устройството отново предлага 8GB ROM и 1GB RAM и поддържа 4G LTE мрежи (само единия слот). Камерите му обаче са различни – основната е 8МР с бленда f/2.2 и 28мм оптика, а за селфитата се грижи 2МР предна камера с f/2.4. Както можете да се убедите и сами, качеството на снимките (тестови кадри) отстъпва на осигуреното от Porto. Липсва инфрачервен порт, но е налице FM радио.

Операционната система отново е Android 5.1 със споменатите вече промени от страна на Coolpad, които не се отразяват на производителността на телефона. Както посочихме по-рано, най-вероятно ниската резолюция помага на чипсета и графичния ускорител, като намалява натоварването върху тях. Заради по-големия диагонал на екрана пикселната гъстотата е по-ниска, но въпреки това изображението не изглежда особено пикселирано. Coolpad Modena също търси мястото си в ниския клас, но поне засега за нас фаворит остава Coolpad Porto. Интересно е да видим какви ще са следващите модели, които TCCM ще предложи в страната ни, но засега е ясно, че бюджетният сегмент осигурява най-добри възможности за налагане на нов бранд като Coolpad.

 

Ново

Компанията обяви информация за цената и началото на продажбите на телефоните в България.