Counterpoint показва доставките на смартфони през третото тримесечие с инфографика

Counterpoint показва доставките на смартфони през третото тримесечие с инфографика

Компанията за пазарни анализи Counterpoint Research публикува данни за доставките на смартфони през третото тримесечие под формата на инфографика. През този период пазарът до голяма степен се възстановява от сериозния спад в началото на годината.

За трите месеца са доставени 366 милиона устройства, което представлява 32% ръст спрямо предходното тримесечие и 4% на годишна база. Samsung е лидер по доставки с дял от 22% и доставени 80.4 милиона телефона, което представлява ръст от 48% спрямо предходното тримесечие и 3% на година база.

В челната шестица са още Huawei (14%), Xiaomi (13%), Apple (11%), Oppo (8%) и vivo (8%). Realme отчита най-бърз ръст на доставките, а Apple, негативите на забавената премиера на серията iPhone 12. Интересно е разпределението по региони, като в Европа Samsung води с 37%. След това са Apple (18%), Xiaomi (17%), Huawei (12%) и Oppo (3%).

От смартфони преминаваме към обикновените мобилни телефони, а тук се наблюдава спад на доставките в световен мащаб от 17% на годишна база до 74 милиона броя. Заради доброто ис представяне в Индия, iTel води доставките в световен мащаб с 24%. Следват HMD Global (14%), Tecno (10%), Samsung (10%) и Lava (6%). В Европа в това отношение очаквано лидер е HMD с цели 40% от доставените мобилни телефони.

Източник: Counterpoint Research