Демонстрация на новата версия на Opera Mobile за Android

Демонстрация на новата версия на Opera Mobile за Android
В средата на февруари Opera Software обяви, че ще премине към използването на WebKit в мобилните и компютърните си браузъри, и обеща да демонстрира бета версия на новото си приложение за Android по време на Мобилния конгрес. Веднага успяхме да си уговорим среща, за да го изпробваме, и това, което видяхме, определено ни хареса. Става дума за ново издание на Opera Mobile, което е с обновен интерфейс, работещ много бързо и следващ насоките на Google за създаването на софтуер за платформата.

Приложението вече осигурява възможност за организиране на отметките в секцията Speed Dial в отделни папки, което е полезно, ако имате голям списък от предпочитани файлове и включва нов инструмент за откриване на ново съдържание, който донякъде прилича на Flipboard, но без опция за показване на пълното съдържание на статиите. Принципът на работа е подобен - избирате страна, от която искате да получите съдържание, и след това темите, които ви интересуват.

В приложението е вградена и технологията, позната от Opera Mini, която компресира входящия трафик и помага за намаляване на мобилния трафик и съответно за ускоряване на скоростта на зареждане на страниците, което е полезно например в зони със слабо мобилно покритие или в чужбина за избягване на нежелани разходи. Промените в Opera Mobile са все големи (напълно нови HTML интерпретатор и интерфейс), така че работата по завършването му съвсем не е малко. Все пак финалната версия очакваме през първата половина на тази година, като освен за Android ще има и вариант за iOS. Тя ще поддържа и синхронизация с компютърната версия на Opera, каквато опция сега липсваше.

  • Работата с една ръка е вече минало.
    Nistel