Дисекция на телефони

Дисекция на телефони
Какво виждате, когато разглобите мобилния си телефон? Отговорът не е толкова прост или поне не и за компанията за маркетингови проучвания на IT сектора iSuppli. В проучване, продължило през последните 9 месеца, нейни специалисти са разглобили на съставните им части 30 мобилни телефона от различни ценови групи с цел създаването на модел, показващ как и накъде се развива мобилната индустрия. Ето някои от изводите:
- Мултибандовите телефони са все още много сложни. Устройство, работещо в W-CDMA и GSM/GPRS мрежи, има средно 590 отделни компонента, което е доста повече от GSM/GPRS/EDGE телефон, в който частите са 350-400. Повечето части освен нараснали разходи за производство означават и увеличен риск от повреда.
- Дисплеите се стандартизират. 60% от телефоните на Nokia, които iSuppli са разглобили, от 2003 година насам са били с екрани с размери 128 х 128 пиксела. Отбелязва се, че Motorola ползва висококачествени дисплеи по-често, а Samsung е един от големите поддръжници на TFT технологията (детайл, който компанията произвежда). Стандартизацията намалява разходите и ускорява създаването на нови продукти.
- Паметта представлява 11 до 13% от общата стойност на материалите, ползвани в един телефон.