DJI демонстрира нова система за идентифициране на дронове

DJI демонстрира нова система за идентифициране на дронове

На фона на призивите за регулиране на използваните от потребители дронове китайската компания DJI представи нова система за идентифициране на летящите устройства и техните собственици. Най-големият производител на такива продукти за гражданска употреба е разработил технология, която ще позволи на всеки със смартфон да провери регистрацията на дроновете в полет.

Решението използва Wi-Fi и ще бъде достъпно през следващата година чрез безплатно приложение. Разработката позволява на дроновете да излъчват информация чрез функцията WiFi Aware, която може да бъде прочетена от смартфони на разстояние до 1 км. Сред данните са местоположение, височина, скорост и посока на движение, плюс номерът за идентификация на дрона и локацията на неговия пилот.

Неоторизираното използване на дронове около големи летища по света доведе до отмяната и забавянето на много полети, което на свой ред генерира милиарди долари загуби за авиационната индустрия. Тя търси начин за лесно проследяване и идентификация подобно на автомобилните номера, а чрез въвеждането на технологията DJI ще опита да изпревари регулаторните действия в много страни, за да предотврати евентуалните забрани за ползване на дронове от частни лица.

Източник: DJI

Оферти на деня