DJI демонстрира нова система за идентифициране на дронове

На фона на призивите за регулиране на използваните от потребители дронове китайската компания DJI представи нова система за идентифициране на летящите устройства и техните собственици. Най-големият производител на такива продукти за гражданска употреба е разработил технология, която ще позволи на всеки със смартфон да провери регистрацията на дроновете в полет.

Решението използва Wi-Fi и ще бъде достъпно през следващата година чрез безплатно приложение. Разработката позволява на дроновете да излъчват информация чрез функцията WiFi Aware, която може да бъде прочетена от смартфони на разстояние до 1 км. Сред данните са местоположение, височина, скорост и посока на движение, плюс номерът за идентификация на дрона и локацията на неговия пилот.

Неоторизираното използване на дронове около големи летища по света доведе до отмяната и забавянето на много полети, което на свой ред генерира милиарди долари загуби за авиационната индустрия. Тя търси начин за лесно проследяване и идентификация подобно на автомобилните номера, а чрез въвеждането на технологията DJI ще опита да изпревари регулаторните действия в много страни, за да предотврати евентуалните забрани за ползване на дронове от частни лица.

Източник: DJI