До края на годината 4G мрежата на Telenor ще обхване още 64 населени места

До края на годината 4G мрежата на Telenor ще обхване още 64 населени места

Telenor продължава развитието на своята мобилна мрежа от четвърто поколение, която стана достъпна за потребителите в началото на декември 2015 г. Днес компанията обяви, че до края на настоящата година ще предложи 4G услуги в още 64 по-малки населени места като Никопол, Оряхово, Априлци, Долни Дъбник, Долна Митрополия, Годеч, Борован и др. Telenor сподели още, че за първите 9 месеца на годината е отчела 160% ръст в потреблението на мобилен интернет, а при устройствата в мрежата, които поддържат 4G, е регистриран ръст от 60%.

Заедно с това телекомът представи и своя нов изпълнителен директор Майкъл Фоли, който пое поста в началото на август. Това не е първата работа на Фоли на българския телекомуникационен пазар, защото в периода 2004 – 2005 година той управляваше “МобилТел” и освободи поста си след продажбата на компанията на Telekom Austria.

На събитието беше изтъкнато, че 4G мрежата на Telenor е най-бързата в България за първата половина на тази година. Това твърдение е базирано на популярното приложение Speedtest на американската компания Ookla и разчита на получената от потребителските тестове информация – използвани са над 350 000 теста от над 65 000 уникални устройства, направени на повече от 600 локации.

От 17 октомври до 25 ноември компанията ще предложи и още 2000 МВ мобилен интернет на бърза скорост на месец за всички нови и настоящи клиенти, които сключат нов или предподпишат 2-годишен договор. Толкова мегабайти за срока на първоначално включено потребление ще има и за активиралите в този период предплатени пакети Telenor, Tourist или “Мобилен интернет”.

 • Е, ако беше прочел малко, нямаше да се ядосваш за глупости. Така работи Укла - наградата е за 2016 г. За тестове проведени през първата половина от годината. Догодина пак ще има награда и не е задължително да я спечели Теленор. Кое не ти е ясно?
  samoznai
 • От Фейсбук страницата на Теленор: [Quote]Telenor България Page Liked · 21 hrs · Edited · Спечелихме наградата “Най-бърза мобилна мрежа в България [B]за 2016 г.[/B]” на Speedtest by Ookla! https://www.facebook.com/TelenorBulgaria/photos/a.154942921210240.25139.118564798181386/1123880207649835/?type=3&theater[/Quote] Е, нали беше само за първата половина на 2016 или са взели за идиоти тези във ФБ? Написах коментар във връзка с това и ми изтриха коментара поради обясними причини! Преди няколко седмици бях написал ласкави неща по адрес на горепосочения оператор, но си взимам думите назад. Такива дребни тарикатлъци ме отблъскват и не бих искал да имам отношения с такива измамници;)
  Blue Sky
 • Няма да е зле да покрият цяла София (и други големи градове, предполагам). Живея в един от витошките квартали и на нашата улица Теленор почти нямат покритие (дори за разговори). Мтел и Виваком (и Макс) имат добро LTE, а от Мтел имам оптика вкъщи - така че не е като да не може. Това за съжаление ги елимира, а иначе предпоженията им ми допадат и понеже искам да се махна от Мтел (причините не са в качеството на услугите, засега) алтернативата ми е Виваком.
  Petar.Donchev
 • Пак глупости пишеш - какво първо тримесечие: казаха си конкретно - първата ПОЛОВИНА на годината.
  samoznai
 • Гледах събитието на запис и се питам за какво бяха журналистите в залата едно мълчание и спорадични тъпи въпроси, виждам че те вълнува LTE-A ами можеше да питат техническия директор за това, за честотния ресурс дали е достатъчен и дали е на лимита вече говорим за ЛТЕ-то и други подобни неща
  purko1
 • Все пак трябва да се знае, че наградата е периода на първото тримесечие. И ето каква е причината мрежата на Теленор да slowdown-ва и пинга да се мени. Интернет доставчик от трето лице им предоставя свързаност до базовата станция и явно не е много надеждна самата връзка. Ако искат да предоставят високи и стабилни скорости до базовите си станции независимо по каква свързаност (по оптика или по микровълнови антени), самите те ще трябва да станат интернет доставчик, и да инвестират доста пари, за да направят собствена инфраструктура и така нещата донякъде ще се подобрят.
  Dubspace
 • Естествено, убеден съм, че си абсолютно прав и знаеш много повече отколкото казваш. Впечатлен съм и от сложните термини, които използваш... backhaul... Вдъхва научност:) Сега сериозно - в този форум има тема с Н-найсе страници оокла тестове на оператори и повечето посетители тук ги ползват за бенчмарк за себе си и за своя оператор. Сега най-после излиза информация от Оокла коя е най-бързата мрежа според точно ТЕЗИ тестове, а ти говориш за бекхоул и, извинявай много, бабини деветини. Аз имам поне 50 теста с много, в пъти по-нисък пинг и много по-високи скорости. Което доказва точно нищо и затова не ги поствам. Докато, като ти застане Оокла с твърдение, базирано на хиляди тестове... Па поне помисли малко. Пак не вярвай, ама се обоснови с факти. Изобщо не ми дреме Теленор или Мтел или на-баба-ми-хурката са "най-бързи", да се знае. Имал съм бързи мрежи, имал съм и бавни, имал съм и нулев обхват. Доволен съм, като цяло от българските оператори, но може и още много, защото 25 мбпс средна скорост не е кой знае какво.
  samoznai