Доставките на компютри със спад за 11-о поредно тримесечие

Доставките на компютри със спад за 11-о поредно тримесечие

Пазарът на персонални компютри продължава с негативната тенденция и през второто тримесечие на годината, което е 11-о поред със спад в доставките. За цялото тримесечие са били доставени 61,9 милиона устройства, което представлява спад с 4,3% на годишна база. Информацията идва от компанията за пазарни изследвания Gartner, която посочва, че това е най-ниският обем на доставки от 2007 насам. Според агенцията спадът се дължи и на по-високите цени на компютрите, породени от недостиг на компоненти като DRAM, SSD дискове и LCD панели. Първо място в класацията заема HP с 3,3% ръст на доставките до 12,6 милиона броя за пазарен дял от 20,8%, следва Lenovo с 19,95 от пазара и годишен спад от 8,4% до 12,2 милиона броя, а трети са Dell с 15,6% пазарен дял и увеличение на доставките от 1,4%.

Новите телефони на Nokia са за всеки джоб и издържат повече

Новите телефони на Nokia са за всеки джоб и издържат повече

Другата голяма компания за пазарни изследвания IDC обяви близки до тези резултати - доставки на 60,5 милиона броя, което представлява 3,3% спад на годишна база. Въпреки общата негативна тенденция HP отбелязва 6,2% годишен ръст в доставките до 13,7 милиона броя, който по данни на IDC осигурява на компанията пазарен дял от 22,8%. По този начин американският производител измества Lenovo от първото място. Според данните китайската компания регистрира годишен спад в доставките от 5,7% до 12,4 милиона броя за пазарен дял от 20,5%. На трета позиция е Dell, която бележи ръст на доставките от 3,7% до 10,3 милиона броя за пазарен дял 17%.

Източник: Gartner, IDC

  • Нормално, при тези цени. Докато не осъзнаят, че стационарни компютри се купуват не само от геймъри, а и от обикновени потребители, така ще е. При странна цена от 800-900 лева само за среден клас видеокарта, какво да го мислиш. Едно време за толкова се купуваше приличен цял компютър. И лаптопите, като осъзнаят, че не се купуват при 5х печалба, ще се пооправи работата. Няма защо да слагат екран с 1000000х1000000 разделителна способност на 12 инча и да продават устройството за 5000 лева. После защо никой не ги купува.
    StefiMo
  • Компютрите се използват за създаване на съдържание (например мултимедийно), но от къде ще ти го знае това зомбираната глава... :D:D:D
    PoceH_BS