Дръжте своя Apple iPhone 12 далече от пейсмейкъри

Дръжте своя Apple iPhone 12 далече от пейсмейкъри

Apple предупреждава потребителите, избрали смартфон от серията iPhone 12, както и аксесоар MagSafe, да държат устройствата на разстояние от медицински уреди, включително дефибрилатори и пейсмейкъри. От компанията отбелязват, че телефоните и аксесоарите включват магнити и радио компоненти, които излъчват електромагнитно поле.

Тези полета могат да попречат на правилното функциониране на медицинските устройства. Това е така, тъй като те съдържат сензори, които се влияят от близък контакт с магнити и някои радио сигнали. Препоръчва се смартфонът и/или аксесоарите MagSafe да се държат на разстояние над 15 см или над 30 см при използване на технологията за безжично зареждане.

От Apple отбелязват, че се препоръчва консултация с лекуващия лекар и производителя на медицинското изделие за допълнителна информация. Това развитие следва проучване на институциите Henry Ford Heart и Vascular Institute, което показва, че при поставяне на iPhone 12 до уред в близост до сърцето на пациент, той спира да работи.

Разбира се, този проблем не засяга само продуктите на Apple, но и редица други устройства, които образуват магнитни полета.

Източник: MacRumors

 • Магнитното поле не се екранира, но при дизайн лесно може да му се подаде предпочитан път, което го водят екраниране на магнитно поле - пак го има, но върви по точно определена пътека и по този начин създаваш зони, в които го няма. Тук не говорим за магнитопроводи, чиято цел е затваряне на магнитния поток в бобина или трансформатор. Тук говорим за магнитното поле в асинхронен двигател, което не е статично.
  Spikul
 • Магнитното поле не се екранира, но при дизайн лесно може да му се подаде предпочитан път, което го водят екраниране на магнитно поле - пак го има, но върви по точно определена пътека и по този начин създаваш зони, в които го няма.
  radko89
 • Магнитното поле се екранира добре с различни материали с висока проницаемост - определено мисля, че има достатъчно инженери, които са помислили и за това. Казах Фарадеев кафез, защото магнитното поле (било то магнитостатично или с ниска честота) от такъв двигател просто е крайно недостатъчно, за да индуцира някакъв ток, който да направи поразия - тествано е стотици пъти с какви ли не устройства, точно за да няма подобни случаи. За разлика от това, ЕМ поле с висока честота, на 10 см от такава фина електроника като пейсмейкър, има шанс (макар и не много голям) да индуцира достатъчно ток, който да обърка електрониката за малко - което Е проблем. Сещаш се, че не сме най-умните на света и има много други, които много по-отдавна са се сетили за всичко това и са го измислили, така че да не ги рекламират после като производители на автомобили, които убиват собствениците си, носещи пейсмейкъри. Това кой ти го каза, че ниската честота не индуцира? 366 Hz при 100 км/ч в една Тесла с 500 kW ел. мотор викаш не индуцира нищо, а? Що ли тогава всички трансформатори са с 50 Hz честота :mrgreen:
  И кой ти каза, че магнитното поле се екранира?
  Извинявай, но нямаш елементарни познания по електротехника, а иначе ме обвиняваш в бягане от часовете по физика :mrgreen:
  А щом си тръгнал да изтъкваш довода, че имало по-умни инженери и не е наша работа да се съмняваме, то какво изобщо коментираме? Те точно такива инженери тръбяха за екологичността на дизела :lol:
  И не казвам, че ЕМП ще убие всеки, но ти сигурен ли си, че няма да повлияе негативно точно на теб или твой близък?
  Spikul
 • В статията става дума за MagSafe и аксесоарите, използващи го. Не мога да разбера какво спорите, че е от 5G.
  ivobel721
 • Магнитното поле се екранира добре с различни материали с висока проницаемост - определено мисля, че има достатъчно инженери, които са помислили и за това. Казах Фарадеев кафез, защото магнитното поле (било то магнитостатично или с ниска честота) от такъв двигател просто е крайно недостатъчно, за да индуцира някакъв ток, който да направи поразия - тествано е стотици пъти с какви ли не устройства, точно за да няма подобни случаи. За разлика от това, ЕМ поле с висока честота, на 10 см от такава фина електроника като пейсмейкър, има шанс (макар и не много голям) да индуцира достатъчно ток, който да обърка електрониката за малко - което Е проблем. Сещаш се, че не сме най-умните на света и има много други, които много по-отдавна са се сетили за всичко това и са го измислили, така че да не ги рекламират после като производители на автомобили, които убиват собствениците си, носещи пейсмейкъри.
  reedsolomon
 • Някой май е бягал от часовете по физика... :roll: Така ли? Я ни осведоми какво са те учили в часовете по физика, защото от поста не ми стана ясно какво точно искаш да кажеш. Полето на електромагнитите е затворено. Извън електродвигателите е само нищожна част от него (предвид това, че самите двигатели представляват фарадеев кафез). Отделно, тук влияние има и честотата - гигахерцови честоти могат много по-лесно да индуцират някакъв ток в елементи с размери около няколко сантиметра (от там и да имат влияние върху електроника, ако се излъчват в близост до нея). Така че това, което е написано в "новината", всъщност важи за всички мобилни телефони, както и за всякакво друго оборудване, което излъчва високи честоти с достатъчна мощност. В конкретния случай говорим за отчаян опит на администратора да привлече посещения във вече мъртвия си сайт... Да де, но май си бил само в първите часове по физика. Затворено е полето само на електрическото поле ако имаш Фарадеев кафез. Магнитното поле не можеш го екранира с нищо, а то както знаем се поражда от тока, който хич не е малък в един няколкото стотин киловатов електродвигател. И освен това магнитната индукция не се влияе от това дали имаш 300 Hz в електромотора на Тесла или имаш 2 GHz в телефона, все се индуцира ЕДН. Там вече нещата опират до йонизиране, но то не променя ЕМП като стойности.
  Spikul
 • Някой май е бягал от часовете по физика... :roll: Така ли? Я ни осведоми какво са те учили в часовете по физика, защото от поста не ми стана ясно какво точно искаш да кажеш. Полето на електромагнитите е затворено. Извън електродвигателите е само нищожна част от него (предвид това, че самите двигатели представляват фарадеев кафез). Отделно, тук влияние има и честотата - гигахерцови честоти могат много по-лесно да индуцират някакъв ток в елементи с размери около няколко сантиметра (от там и да имат влияние върху електроника, ако се излъчват в близост до нея). Така че това, което е написано в "новината", всъщност важи за всички мобилни телефони, както и за всякакво друго оборудване, което излъчва високи честоти с достатъчна мощност. В конкретния случай говорим за отчаян опит на администратора да привлече посещения във вече мъртвия си сайт...
  reedsolomon
 • Ползва ги за който не е проблем.
  Вито
 • И 5G потребителите на Samsung Ще изреват Аз за какво съм с iPhone 11
  Бива, бива технологии, но като не може да се ползва от всички
  За какво ни е?
  andrianivanov
 • Някой май е бягал от часовете по физика... :roll: Така ли? Я ни осведоми какво са те учили в часовете по физика, защото от поста не ми стана ясно какво точно искаш да кажеш.
  Spikul
 • Някой май е бягал от часовете по физика... :roll:
  reedsolomon
 • Ето за това говоря. Значи ЕМП от 2W телефон е опасно до 30 см, а ЕМП от 500 000 W на най-мощните Тесли не е опасно? За жалост ще сме опитните мишки и на никой не му пука за екология!
  Spikul