DuckDuckGo ще е най-популярната алтернативна търсачка в ЕС за Android

DuckDuckGo ще е най-популярната алтернативна търсачка в ЕС за Android

Миналата година ЕС задължи Google да предлага избор на потребителите с Android в Европа за браузер и търсачка по подразбиране. Този процес беше осъществен чрез показване на екрани за избор на съответната услуга. От март процесът ще бъде част от първоначалната настройка на устройствата, а за да попаднат в списъка за възможен избор, алтернативните търсачки са участвали в търг, в който да посочили колко са склонни да платят на Google. Предложилите най-много ще са на първите 3 позиции, а този търг ще се повтаря на 4 месеца.

Google публикува резултатите от търга и по-специално спечелилите по страни, като периодът, в който ще бъдат показвани тези опции, е от началото на март до края на юни. В почти всички държави-членки на ЕС на първо място е DuckDuckGo, като изключение прави Обединеното кралство, където първи избор ще е Bing. Търсачката на Microsoft обаче не влиза в топ три сред изборите в нито една друга страна. В България подредбата е DuckDuckGo, следван от Info.com и PrivacyWall. Когато даден потребител избере някоя от предложените алтернативи, съответната компания ще плаща еднократна такса на Google.

Източници: Android Police, Google

 • Пробвайте searx (разширенията са много - .cc, .com и много други). Има и адони за браузърите. Търсачката индексира всички големи (може да намерите списък в настройките и да включите/изключите, които искате), но използва POST, https и не поддържа логове. Duckduckgo е US search engine и като всичко, базирано в САЩ и по законодателството му, данните са пряко свързани с НСА, а разликата с Google е минимална. StartPage е друга холандска алтернатива, подобна на DDG - по-добра от Google, но не по-сигурна. SwissCows.com е също добра алтернатива, но Searx бие всички по всеки показател.
  MEnergy
 • Може и да си внушавам, но ми се струва с една идея по-бърз. Това е причината да го правя.
  NSWDG
 • 1.1.1.1 държат някакви логове и за това ги отбягвам.

  Аз ползвам https://securedns.eu/
  mishobehar
 • Аз я ползвам в комбинация с 1.1.1.1
  NSWDG
 • Някой ползва ли я? Аз от 1 година и съм доста доволен
  mishobehar