Думата "Тайван" може да причини забиване на по-стари версии на iOS

Патрик Уордъл от Infosec разкри интересен бъг в iOS 11.3 и по-ранни версии на операционната система на Apple. Оказа се, че думата "Тайван" или изпращането на знамето на Тайван води до цялостно забиване на операционната система. Причината за това е желанието на Apple да се съобрази с политиката на "Един Китай", която се води от властите в Пекин. Във връзка с това компанията от Купертино е въвела филтър, който автоматично блокира думата "Тайван" и знамето на държавата, която официално се нарича Република Китай.

Проблемът е, че филтърът не е работел както трябва и е водел до забиване на приложения и цялата операционна система. Още по-куриозното е, че тази добавка е трябвало да бъде активна само за потребителите в Китай, където се оспорва суверенитета на Тайван, но ефективно е била налична за всички версии на iOS, които са използвали китайски като основен език, но зададената основна локация е била различна от Китай.

Междувременно от Apple са реагирали и проблемът е отстранен в iOS 11.4. Филтрирането на думата "Тайван" и знамето на държавата е само част от специалната политика на Apple в Китай. Така например в китайската версия на App Store липсват VPN приложения, както и други програми, които не се считат за съвместими с политиката на местните власти.

Източник: Objective-See