Два пъти повече устройства с Android все още са с версия 2.3, отколкото с 4.х

Два пъти повече устройства с Android все още са с версия 2.3, отколкото с 4.х
Android 2.3 Gingerbread вече е на почти две години, но към момента се оказва най-разпространената версия на платформата на Google. Според данни на Google 55,8% от всички устройства с Android използват Android 2.3, но все пак тези проценти са по-ниски, отколкото през август - 57,5%. Една от причините толкова стара версия на платформата да продължава да доминира на пазара е, че много от телефоните от нисък клас се продават с Android 2.3 и производителите и/или операторите често решават, че не разполагат с достатъчно ресурси, за да им осигурят ъпдейт за по-нова версия на платформата.

Все пак Android 4.0 Ice Cream Sandwich и Android 4.1 Jelly Bean бележат напредък, като общо 25,5% от всички устройства на пазара използват тези платформи. Разбира се, Android 4.0 доминира с неговите 23,7%, докато за Jelly Bean остават 1,8%. За някои от читателите ни може и да е изненада, но потребителите на Android явно търпят доста стар софтуер, макар и точно тези да не са много. Android 3.2 и 3.1 например могат да се похвалят с 1,9% присъствие сред устройствата с Android, докато Android 2.2 Foryo заема цели 16,3% от устройствата на пазара. Android 2.1 Eclair, Android 1.6 Donut също са представени с 0,4%, а Android 1.5 Cupcake има 0,1%.

  • След като си взех моя телефон точно след 1 месец забавяне (главно заради морето) си го root-нах и качих Custom ROM. Това бе най-доброто решение, което можеше да направя. Над година вече се радвам на най-различни благинки от xda :) Но следващия ми телефон със сигурност ще е от Nexus серията. Производителите на телефони Samsung, HTC, LG, Sony и т.н. поомазват нещата и от софтуерна гледна точка и от това идва главно проблема.
    nmnikolov
  • Ако знаех какво ме чака с 4.0.3., и досега щях да съм с 2.3.3. - става дума за SGS2.
    tedddyster
  • Аз намирам версиите от 2.3.3 нататък за по-добри от 4.0.4, какъвто ползвам в момента. То и разликите не са чак толкова големи, въпреки осезателните подобрения в някои отношения. Честно казано това зависи и от самия производител. Примерно Сони и Самсунг имат по-добре работещи модели с джинджифила, докато едно HTC без последен Сенс и ICS ми се струва едва ли не спънато. Това го усещам добре при ползване на Ray & Arc S и редовно го виждам на SGS 2, One X и Сензацията в XL размера. 2.3.4 е муцка, примерно.
    asenna5