Два XpressMusic телефона от Nokia

Очакваната днес премиера на нови музикално ориентирани телефони от Nokia премина без особени изненади и на бял свят се появиха два модела, част от линията XpressMusic. Продажбите им ще започнат през третото тримесечие на годината.
Nokia 5320 XpressMusic е базиран на платформата S60 и освен отделните бутони за управление на музикалния плеър разполага с иновативната функция Say and Play за гласово управление на аудиоплейбека - например нужно е само да кажете името на любимия си изпълнител или песен, за да започне просвирването. За музикалните фенове е добавеният стандартен 3.5 мм аудиожак, работа в музикален режим в продължение на 24 часа с едно зареждане, добавеният специализиран аудиочип за по-добро качество на звука, възможността за разширяване на паметта до 8GB и поддръжката на интерфейса HS-USB за бързо копиране на музика в телефона. Nokia 5320 е съвместим с новата платформа N-Gage и може да изтегля игри и информация бързо чрез HSDPA. Устройството разполага с 2МР камера, 2" QVGA дисплей, FM радио с RDS и 140 МВ вградена памет. Ще се предлага на цена около 220 евро.
Nokia 5220 XpressMusic е с интересен асиметричен дизайн, част от който е и отвор за прикачване на връзка за носене. Телефонът също може да работи в продължение на 24 часа с едно зареждане на батерията, има отделни музикални бутони и 3.5 мм аудиожак. Снабден е още с 2МР камера, FM радио с RDS, 2" QVGA дисплей и 30 MB вградена памет. Ще се продава на цена около 160 евро.