Двама китайски студенти измамили Apple с близо милион долара

Двама китайски студенти измамили Apple с близо милион долара

Двама китайски студенти в Орегон са измамили Apple с близо 1 милион долара. От 2017 година студентите започнали да вкарват нелегално в САЩ фалшиви iPhone, които след това изпращали на Apple за ремонт или подмяна. Двамата твърдели, че устройствата не искат да се включат и в повечето случаи номерът им минавал. В рамките на две години компанията от Купертино заменила ментета с истински свои смартфони на стойност 895 000 долара. Схемата била осъществена от Янгянг Жу, който тъкмо завършил Орегонския държавен университет и отговарял за внасянето на фалшивите iPhone в САЩ и изнасянето на истинските смартфони на Apple обратно към Китай.

Неговият съучастник Куан Янг, който учел в местния колеж Лин Бентън, пък се занимавал с изпращането на фалшивите смартфони към Apple и изисквал тяхната подмяна. Парите от продажбите били предавани на майката на Янгянг Жу, която ги внасяла в негова сметка в САЩ. В крайна сметка находчивите студенти били заловени и сега ще бъдат предадени на съд. Двамата твърдяли при разпитите, че не знаели, че техните iPhone са фалшиви. Според полицейски служители цялата схема е проработила, защото служителите в магазините на Apple нямало как да проверят автентичността на смартфоните, защото те не се включвали. Очевидно от страна на компанията от Купертино не са изисквали никакви документи за покупка и автоматично активирали гаранцията.

Източник: The Oregonian

Оферти на деня

 • И на мен ми звучи малко странно толкова бройки да са върнали. От друга страна от личен опит знам, че при приемане на iPhone в техен сервиз наистина не искат никакви документи за него, проверяват гаранционния статус по серийния номер. На по-новите айфони от 7 нагоре него не го пише на гърба на телефона, както беше на предишните модели и след като не са се включвали не знам как са проверявали статуса му, явно не са.
  И между другото всички айфони от Теленор са вече също отключени.
  iWolff
 • Тази новина се появи и на други места, но е много вероятно да не е истина. Няма как да стане да връщате телефони без документи за собственост и никой да не ви обърне внимание. Прекалено нагласено звучи. Невярвам, Apple да са изтървали дотам отчетността и това да е възможно. Едно тъпо отключване на iPhone в Теленор става с гаранционна карта, а тук говорим за стотици телефони върнати от две китайчета...
  Всеки може да вярва в каквото си иска...
  kimy
 • Според полицейски служители цялата схема е проработила, защото служителите в магазините на Apple нямало как да проверят автентичността на смартфоните, защото те не се включвали. Очевидно от страна на компанията от Купертино [b]не са изисквали никакви документи за покупка[/b] и автоматично активирали гаранцията. А епълските служители дали не са малоумни малко? То нищо чудно и служителите да са били в схемата. :D
  Ванката
 • Според полицейски служители цялата схема е проработила, защото служителите в магазините на Apple нямало как да проверят автентичността на смартфоните, защото те не се включвали. Очевидно от страна на компанията от Купертино [b]не са изисквали никакви документи за покупка[/b] и автоматично активирали гаранцията. А епълските служители дали не са малоумни малко?
  Вито
 • Хитро. И отново лакомията ги прецака... То бива един, два, пет. Ама...
  tzincbg