DXOMARK започва да тества и ултраширокоъгълните камери в телефоните

DXOMARK започва да тества и ултраширокоъгълните камери в телефоните

DXOMARK започна да тества камерите на смартфони още през 2012 година, а междувременно периодично прави корекции на своите процедури, за да отговорят те на промените във фотографската област. През 2017 година бяха добавени оценки на възможностите за приближение и симулация на боке ефект, както и на способностите за снимане при намалена осветеност и при наличие на движение на кадъра.

В началото на тази година бяха добавени оценки за селфи камерите, а сега е време и за добавяне на тестове на две неща, които все повече смартфони предлагат - ултраширокоъгълни камери и специализирани нощни режими. За първи път ултраширокоъгълна камера беше предложена от LG в модела G5 през 2016, а за няколко години тази добавка се появи в куп продукти. Новият протокол на DXOMARK ще тества същите атрибути като на основната камера - неща като експозиция, динамичен диапазон, цветопредаване, текстура и детайли, шум и автофокус.

Тестовете на възможностите за снимане на тъмно със и без светкавица и представянето на нощните режими също ще се отразят на крайната оценка. DXOMARK е обновила напълно с новата методология тестовете на Samsung Galaxy S10 5G, Google Pixel 3, Huawei Mate 20, Lenovo Z6 Pro, Honor 20 Pro, Xiaomi Mi 9, Huawei P30 Pro и Samsung Galaxy Note 10+ 5G, което е довело и до получаването на различна оценка.

Тестовете на Apple iPhone XS Max, LG G8, Sony Xperia 1 и Nokia 9 са само с обновени оценки с новите тестове, но текстовете са останали същите. След корекциите Samsung Galaxy Note10+ 5G получава най-високите оценки от тестваните устройства по обновения протокол в двете нови категории, което повишава фотографската оценка с 8 точки, а сумарната се увеличава от 113 на 117 точки. Второто място със 116 точки си разделят Huawei P30 Pro и Samsung Galaxy S10 5G.

Източник: DXOMARK


Втора употреба с гаранция