ЕК глоби Philips, Asus, Pioneer и Denon & Marantz за фиксиране на онлайн цени

ЕК глоби Philips, Asus, Pioneer и Denon & Marantz за фиксиране на онлайн цени

Дни след като наложи рекордна глоба на Google Европейската комисия наложи глоби в общ размер от 111.2 милиона евро и на Philips, Asus, Pioneer и Denon & Marantz. Санкцията е заради доказано уговаряне на крайни цени. Комисията започна разследването срещу четирите компании през февруари 2017 като част от борбата срещу практики при онлайн продажбите като ограничения на цените спрямо местоположението и националността на клиентите.

В крайна сметка антитръстовите органи на ЕС са стигнали до извода, че четирите компании са ограничавали възможностите на своите онлайн дилъри да поставят собствени цени на различни видове продукти, сред които кухненски уреди, лаптопи и аудио техника като са налагали фиксирани или препоръчителни минимални продажни цени. В допълнение Pioneer са ограничавали възможностите на търговците да продават стоки на клиенти от други страни в ЕС.

Според ЕК тези незаконни практики са били прилагани в 12 страни от ЕС, докато другите компании са правили това в 1-2 страни. Asus ще трябва да платят 63.5 милиона евро, Philips са санкционирани с 29.8 милиона евро, глобата на Pioneer е в размер на 10.2 милиона евро, а най-малката санкция е за Denon & Marantz, които ще трябва да внесат 7.7 милиона евро. Глобите са намалени с около 40%, защото компаниите са сътрудничили на ЕК.

Източник: Reuters, ЕК

  • Миналата година като писах, че среден клас "пръчка" като ZenFone 4 (ZE554KL) не може да струва 1000 лв., някой хора ми се смяха, че съм "скъсаняк" и какво ли не, ами не реалист съм. :D
    PoceH_BS