Експерти призоваха Facebook да премахне детското издание на Messenger

100 експерти по детско здраве написаха отворено писмо до шефа на Facebook Марк Зукърбърг. В него те призоваха компанията да премахне приложението Messenger Kids. Експертите определиха софтуера като “безотговорен опит да се стимулират малки деца да използват Facebook”. От социалната мрежа твърдят, че приложението е създадено съвместно с експерти по онлайн сигурността и е отговор на искания на родители за повишен контрол над използването на Facebook от деца. Самият софтуер е опростена версия на Messenger, която изисква одобрение от страна на родителите преди използване, а данните от нея не се използват за реклами.

В отвореното писмо експертите пишат, че Messenger Kids е първата платформа за социални мрежи, която вероятно ще се използва масово от деца в начална училищна възраст. В същото време изследванията показват, че прекомерното използване на дигитални услуги и социални медии е вредно за подрастващите. Това от своя страна води до извода, че е много вероятно новото приложение да окаже вредно влияние върху здравословното развитие на децата. Според авторите на писмото малките деца просто не са готови за престой в социалните мрежи и нямат достатъчно опит, за да се справят в комплексни онлайн отношения, което често води до неразбирателства и конфликти дори сред възрастните.

Според писмото Messenger Kids не отговаря на нужди, а създава такива. Експертите цитират изследвания, според които тийнейджъри, които използват социалните мрежи между 6 и 9 часа седмично, имат 47% по-голяма вероятност да бъдат по-нещастни от своите връстници, които ползват мрежите по-рядко. От Facebook отговориха на искането с твърдение, че от старта на Messenger Kids насам са получили изключително позитивни отзиви от родители, които са били доволни, че благодарение на приложението могат да бъдат в контакт със своите деца, а децата получават възможност да общуват с роднини и приятели на големи разстояния.

Източник: BBC