Електрически модел е лидер в продажбите на Porsche за август

Електрически модел е лидер в продажбите на Porsche за август

Поредното напомняне, че електрическите автомобили настъпват и в един момент ще изместят тези с ДВГ идва от данните за продажбите на Porsche през август в Европа. Името на германската компания свързваме с нейните автомобили с мощни бензинови двигатели, но през август на първо място по продажби от нейното портфолио е бил изцяло електрическия Taycan. Високата му цена (в България започва от 212 000 лв) породи съмнения за неговия пазарен успех, но продажбите оборват скептиците.

Данните за август в Европа показват, че от Taycan са продадени 1183 броя, а на второ място е класиката 911 (1097 броя), която отчита спад с 37%. В интерес на истината ако комбинираме продажбите на SUV и купе версията, то Cayenne се оказва лидер по продажби през август, но в класацията на Car Industry Analysis те са показани отделно. Интересно е обаче сравнението на Taycan с неговия най-близък конкурент в същата категория. Това е Panamera, чиито продажби през август са се сринали със 71% до 278 броя.

Като цяло това е особено впечатляващо представяне на Taycan и ако Porsche съумее да засили производството на модела има шанс да го направи един от успешните електрически автомобили в глобален мащаб. Междувременно през следващите месеци се очаква и електрическата версия на Macan, с което ще продължи електрифицирането на моделната гама на германския производител на премиум автомобили.