EMUI 11 идва с редица подобрения и нововъведения

EMUI 11 идва с редица подобрения и нововъведения

По време на конференцията си за разработчици Huawei анонсира новата версия на графичния си потребителски интерфейс EMUI 11, който е базиран на Android 10. Най-отличителните промени са функционалностите за многоекранна работа и такава при разделен екран.

Tези черти са извадени на преден план вместо да са трудно достъпни. Страничният панел Smart Multi-Window може да бъде активиран с жест от всяка една част на интерфейса. По този начин имате бърз достъп до избрани приложения, които могат да бъдат стартирани в режим за мултитаскинг.

Така включените програми се отварят в прозорци, които могат да бъдат оразмерявани и местени. Режимът always-on на дисплея също се сдобива с нови опции за персонализация. Налични са нови стилове и дори анимирани ефекти. Сред възможностите е и такава за избор на снимка от галерията, която ще бъде трансформирана в подходяща цветова гама.

Анимациите при навигация през системния интерфейс са оптимизирани за работа при дисплеи с по-висока честота на опресняване. От компанията съобщават, че са инвестирали дълги часове в изследвания за това как потребителите възприемат тези ефекти и къде гледат очите в такива ситуации.

Част от EMUI 11 е и третата версия на системата за многоекранна колаборация, като чрез нея ще е възможно управлението на до три приложения в Android през компютъра. За целта трябва да използвате преносим компютър на Huawei.

Налични са и други по-ограничени промени като подобрения на системните приложения и начините, по които системата работи с потребителските разрешения. Един пример за това е показването в полето с известия на индикатори когато някое приложение използва микрофон, местоположение или камерата.

EMUI 11 ще идва предварително инсталирана на всички нови устройства на Huawei, а скоро ще е налична и за сериите P40 и Mate 30. Версията, която е базирана на Android 11, ще бъде забавена заради ефектите от американските санкции срещу компанията. Това е така заради липсата на ранен достъп до кода на Android 11.