ЕС глоби Valve и големи издатели за геоблокирането на игри в Steam

ЕС глоби Valve и големи издатели за геоблокирането на игри в Steam

В началото на 2017 година Европейската комисия започна разследване на антиконкурентни практики в електронната търговия, което имаше за цел да установи дали определени онлайн практики са в противоречие с европейските правила, които позволяват на потребителите да се възползват от възможността да купуват видео игри от други страни в ЕС на по-добри цени.

Обект на разследването бяха споразуменията между Valve, която притежава популярната платформа за разпространение на игри и софтуер Steam, и 5 издатели на игри – Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media и ZeniMax. Става дума за практиките за ограничаване на достъпа до съдържание според местоположението на потребителите, което им пречи да купуват игри от други страни на ЕС.

Разследването вече е приключило и днес ЕК обяви своето решение. То включва налагането на глоба от 7.8 милиона евро на всички споменати компании заради геоблокирането на компютърни игри, продавани през Steam. Според ЕК компаниите са ограничили продажбата на определени игри на базата на местоположението на потребителите в рамките на Европейската икономическа зона, което нарушава европейските антитръстови правила.

Нарушенията са били отчетени между септември 2010 и октомври 2015 година. Петте компании са получили намалени глоби, защото са съдействали на разследването, но според ЕК Valve е отказала и затова е с по-сериозна глоба (1.62 милиона евро). Нещо повече – засегнатите от тези практики могат да потърсят щети по съдебен път в страните от ЕС.

Междувременно от Valve заявиха, че са оказали пълно съдействие на разследването, но не са се признали за виновни в нарушаване на законите. Компанията не е съгласна с наложената глоба и посочва, че обвинението не е свързано с продажбата на игри през Steam, а за осигуряването на кодове на издателите, които по тяхно желание са ограничени за активиране в определени страни. Кодовете са за продажба чрез други търговци.

Според Valve тези кодове са осигурени безплатно на издателите и компанията не е получила никакъв дял от продажбите им, когато те са били предложени през външни търговци. Компанията изтъква, че регионалното заключване е било приложено за около 3% от всички игри в Steam към дадения момент, а след 2015 то е било изключено в рамките на ЕИЗ освен ако не е наложително заради други фактори.

Източник: Европейска комисия

  • Затова едно бързо търсене на играта в интернет със съответните цени и поръчване от най-изгодния доставчик. Нито Vаlve, нито Epic Games в много случаи предлагат най-добрите условия, понякога даже Amazon предлага на по-ниски цени. В повечето случаи, търговецът си пише "global или no regional limitations", a ако транзакцията минава през PayPal може да се изискат парите обратно, ако ключът е ограничен. Мен повече ме дразни това, че повечето платформи изискват постоянна свързаност с интернет, а някои игри и не могат да се стартират офлайн. Играта си е твоя докрай, щом си си я купил (даже и те да го водят "наемане", така че не могат да ограничават достъпа до нея по никакъв начин. Иначе тези глоби надали ще променят нещо, алчността няма граници.
    MEnergy