Steam и 5 издатели на игри са обект на ново разследване на ЕК за антиконкурентни практики

Steam и 5 издатели на игри са обект на ново разследване на ЕК за антиконкурентни практики

Европейската комисия обяви, че стартира три самостоятелни разследвания, които са свързани с антиконкурентни практики в електронната търговия. В тях ще се опита да установи дали определени онлайн практики са в противоречие с европейските правила, които позволяват  на потребителите да се възползват от възможността да купуват потребителска електроника, видео игри и хотелски резервации от други страни в ЕС на по-добри цени.

Първото разследване ще провери дали Asus, Denon & Marantz, Philips и Pioneer са нарушили закона, като са ограничили способността на онлайн търговците да определят цените на популярни продукти от областта на потребителската електроника като домашни уреди, лаптопи и аудио продукти. Ефектът от това може да бъде засилен от използвания от търговците софтуер за автоматично адаптиране на цените според тези на конкурентите им. В резултат подобна практика може да има много по-голямо въздействие върху онлайн цените на съответните продукти.

Другото разследване ще проучи споразуменията между Valve Corporation, която притежава популярната платформа за разпространение на игри и софтуер Steam, и 5 издатели на игри – Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media и ZeniMax. Става дума за практиките за ограничаване на достъпа до съдържание според местоположението на потребителите, което им пречи да купуват игри от други страни на ЕС. Ще се провери дали Steam разпространява игри, които могат да се активират само в определени страни, а тези мерки за ограничаване на паралелната търговия вредят на потребителите и им пречат да се сдобият с игрите по-евтино.

Третото разследване засяга споразуменията между най-големите туроператори в Европа (Kuoni, REWE, Thomas Cook и TUI) и хотелите (веригата Melia Hotels). Според ЕК сделките може би дискриминират потребителите въз основа на тяхната националност или родна страна и им пречи да направят резервации на най-добрите цени. Това също е в противоречие на принципите на единния пазар.

Източник: EK