ЕС готви нова директива, която ще улесни ремонтите на техника

Набиращото скорост движение "Right to Repair", чиято цел е да осигури възможност на всеки сам да ремонтира своите уреди, е на път да донесе сериозни придобивки и на европейските потребители. В момента поне 18 щата в САЩ обмислят въвеждането на специални закони, които трябва да защитават правата на притежателите на техника да ремонтират своите устройства по избран от тях начин. Същото нещо готви и Европейската комисия.

В основата на промените са министрите на околната среда на държавите от ЕС, които възнамеряват чрез серия от мерки да накарат производителите да предлагат стоки, които издържат по-дълго и са по-лесни за ремонтиране. Предложението ще касае осветителни тела, телевизори и големи домашни уреди. За момента производителите се опитват да противодействат на приемането на целия пакет от мерки с твърдението, че предложените мерки за възможностите за ремонт на уредите са прекалено строги и ще убият иновацията.

Защитници на правата на потребителите от своя страна се оплакват, че предложенията на Европейската комисия оставят целия процес по ремонта в ръцете на производителите. Те настояват също така директивата да обхване по-широк кръг от стоки, сред които да са артикули като смартфони и принтери. Според организацията European Environmental Bureau (EEB) трябва да бъде осигурена и възможност за независим ремонт от страна на избран от потребителя сервиз, което ще доведе до по-голяма конкуренция и съответно по-изгодни цени.

Всичко това е причинено от обективни факти, които показват, че в последните години производителите предлагат на своите клиенти все по-малко издръжливи устройства, които се чупят бързо и в същото време са трудни за ремонтиране. Според актуални данни между 2004 и 2012 броят на дефектиралите домашни уреди в рамките на първите пет години след покупката е нараснал от 3.5% на 8.3%.

В същото време анализи в центрове за рециклиране са показали, че над 10% от предадените перални машини са на възраст под 5 години. ЕК е установила също, че на територията на ЕС се продават много осветителни тела, чийто крушки не са сменяеми. Това от своя страна води до необходимост при изгаряне на крушката да бъде заменена цялата лампа.

Източник: BBC

 • Te Епъл собствената им ценова политика ще ги погуби първо, както и доста други, разчитащи на премия само заради марката, вместо на иновации и потребителско удовлетворение. С китайските марки се видя, че моделът им с 3, 4 и даже 5 вече не работи. Същото ще се случи и с Уауей, ако тръгнат по същия път. Вече се случва със Самсунг и пътят е необратим, защото едно време имаха десетки успешни модели среден клас, с които покриваха почти целия свят и представяха действителни иновации всяка година, а сега този пазар се държи от китайците и постоянно възникващите нови марки. Премиум сегментът винаги ще бъде малък и нишовите пазари не могат да гарантират устойчивостта на марката. Средният популярен клас, обаче може, при това всеки среден клас телефон на практика е достатъчен за всичко. Браво на това движение и ЕС за инициативата и дано скоро да видим реални мерки на практика. Няма причина, освен корпоративни печалби, продуктите да не издържат и да не могат да се ремонтират. Само слепите и фенбойчетата не го виждат.
  MEnergy
 • А дано.
  tzincbg
 • И пак хахаха загрижени за хората и екологията, но не смеят с пръст да пипнат Епъл с абсурдната им политика като сервиз никога не можеш да поръчаш част да имаш за бърз ремонт, а само ако докажеш за кое устройство ти трябва и ако е извън гаранция дънната платка напр. се оскъпява така че да стане по-скъпа от ново. Независим ЕС, дааааа.... Според мен ще стигнат и до телефоните.
  chilko
 • И пак хахаха загрижени за хората и екологията, но не смеят с пръст да пипнат Епъл с абсурдната им политика като сервиз никога не можеш да поръчаш част да имаш за бърз ремонт, а само ако докажеш за кое устройство ти трябва и ако е извън гаранция дънната платка напр. се оскъпява така че да стане по-скъпа от ново. Независим ЕС, дааааа....
  tzincbg