ЕС направи важна стъпка към отпадането на роуминг таксите

ЕС направи важна стъпка към отпадането на роуминг таксите

Европейският съюз постигна предварително споразумение за ограничаването на максималните цени на едро, с които операторите се таксуват, когато техните клиенти използват мобилни услуги в чужбина, а това отваря пътя към пълното отпадане на роуминг таксите след 15 юни тази година. Според Reuters най-трудно е постигнато съгласие около цените на едро за трафик на интернет, които от юни ще бъдат ограничени на 7,7 евро на гигабайт, а към 2022 ще бъдат намалени до 2,5 евро. През лятото цената на едро на минута разговор ще бъде намалена от 5 евроцента на 3,2 евроцента, а цената на текстовите съобщения ще бъде редуцирана наполовина до 1 евроцент.

Като цяло цените са по-ниски от първоначалното предложените на ЕК, които предвиждаха гигабайт да струва 8,5 евро, а минута разговор да е на цена 4 евроцента. Европейската комисия ще преглежда цените на едро на всеки две години и при нужда ще предлага промени. Предстои постигнатото споразумение да бъде одобрено от Комисията на ЕП по промишленост, Европейския парламент и националните министри, преди да влезе в сила, но по всичко личи, че от 15 юни най-сетне ще можем да ползваме мобилните си телефони в ЕС, без да плащаме допълнителни такси.

Както вече писахме, предвидени са мерки за избягване на злоупотреби от страна на потребителите. Операторите ще могат да проверят потреблението за период от поне 4 месеца. Ако се установи, че потребител е прекарал повече от 2 месеца в чужбина и е използвал повече услуги извън родината си, ще получи известие и след това ще има 2 седмици да изясни статуса си. Ако продължи да ползва услуги в чужбина, компаниите ще могат да начислят малка такса, която е еквивалентна на договорените максимални цени на едро – т.е. 3,2 евроцента на минута, 1 евроцент на SMS и 0,0077 евро на мегабайт.

Източник: Reuters, Европейски парламент

 • Ако си бачкал на "моста" може да си закачил,ама и там няма как да се закачиш .
  Диян
 • Обичам да се изказвам,трябва да мълча като риба ли?
  bachev31
 • Бачев, такива като тебе са ми най-любими - не са информирани, мързи ги да четат 3 абцаца лесноразбираем текст, но имат мнение за всичко. :(:|
  Blue Sky
 • Именно. Иначе не може в Русе за 2 месеца постоянно с румънски оператор. Няма шанс. Аз във Видин съм с ръчен избор.
  Вито
 • В пограничните райони принципно се препоръчва да се минава на ръчен режим на избор на мрежа. Вж. точка 7: https://www.mtel.bg/rouming-polezna-informatsia
  Blue Sky
 • Колега, живял съм в Русе доста години и съм се закачал и знам че става. Сега може да има някви промени, но аз имах в предвид общия случай :)
  TRACKER
 • Аз живея в Русе и да ти кажа няма начин да се закачиш към румънски оператор.
  EMILEN
 • Колеги, да питам, какво ще се случи с хората които живеят в пограничните райони? примерно Русе :) човек може доста често да се закача към румънските оператори, тогава на какво основание ще искат да си 'изясни статуса' ?
  TRACKER
 • От статията, която си отворил да коментираш бе. Или ти само до заглавието се ограничи.
  H17MaN_47
 • Това пък от къде го копира? Всеки си пише каквото реши, а какво ще стане...
  bachev31
 • [Quote]"Операторите ще могат да проверят потреблението за период от поне 4 месеца. Ако се установи, че потребител е прекарал повече от 2 месеца в чужбина и е използвал повече услуги извън родината си, ще получи известие и след това ще има 2 седмици да изясни статуса си."[/Quote] Е, ама защо така? Сега ще трябва да прекратя 3 договора през април. За да не си загубя номерата, ще разгледам вариантите с прима.
  hddsoft