Най-добрите роуминг планове за Турция (лято 2023)

Най-добрите роуминг планове за Турция (лято 2023)
  1. А1
  2. Vivacom
  3. Yettel
  1. Чуждестранна eSIM карта (Най-изгодно!)
  2. Турски мобилни оператори

Безспорно едно от нещата, които направиха пътуването в ЕС значително по-добро за жителите ѝ, е отпадането на допълнителното тарифиране в роуминг. От 5 години близо 500 милиона европейци могат да използват своя тарифен план в друга държава-членка с минимални ограничения. Това обаче и създаде някои парадокси, като например, че е много по-евтино да се използва мобилния телефон в държава на друг континент (Френска Гвиана), отколкото на 50 км западно от София.

Според НСИ Турция е най-популярната дестинация за българи от целия свят, а според турските власти българите са третите по брой туристи в страната. Югоизточната ни съседка обаче не е член на ЕС, а през 2022 година трудно можем да си представим да нямаме постоянна интернет свързаност.

При пътуване извън ЕС, както и около граничните райони, е силно препоръчително да обръщате голямо внимание каква мобилна услуга ползвате, както и към кой оператор сте свързани, защото лесно можете да се сдобиете със сметка от над 1000 лева и то въпреки теоретичното наличие на лимит в роуминг.

В тази статия ще ви запознаем с най-изгодните предложения от нашите, местните и други международни оператори, които ще ви позволят да останете свързани, докато сте в Турция.

Офертите и тарифите са актуални към момента на обновяване на статията (25.07.2023).

А1

A1 скоро обнови пакетите си за много държави по света, включително и Турция. В новите планове Roaming Revolution Турция спада към "Зона 2", а тарифата включва по 500MB мобилен интернет на ден, както и неограничени входящи и изходящи минути към ЕС, Великобритания или страната на пребиваване, а SMS има преференциална цена от 0.09лв. Дневната такса е 4.99лв.

За бизнес клиентите на А1 важат подбни условия, но пакетът за Турция струва 5.99лв. на ден и включва 1000 MB, неограничени минути по горните условия и цена за SMS от 0.06лв.

Активацията става от мобилното приложение “Моят А1”, както и с безплатен SMS (от България, а от чужбина според стандартния тарифен план). Компанията предлага и възможност за 5G роуминг в мрежата на Turkcell.

Вижте пълните условия на A1 Roaming Revolution / A1 Business Roaming Revolution

Ако имате телефон с поддръжка на eSIM, може да спестите много от роуминг добавките към вашия оператор. Вижте повече тук!

Vivacom

Единствената възможност за клиентите на Vivacom да ползват по-изгодно роуминг в Турция, е да закупят допълнителния пакет “+EU Roaming Daily Pass”, който важи и за Турция в мрежата на Turkcell. Той предлага 200 изходящи и входящи минути към/от ЕС и Турция, 200 изходящи SMS към същите държави, както и 500 MB мобилен интернет. Цената на ден е 5.90 лв., като отделно се начислява и месечна такса от 5.90 лв.

Този пакет важи само в мрежата на Turkcell, което означава, че трябва ръчно да изберете тази мрежа в Турция. Имате възможност да използвате и 5G.

Новите планове на Vivacom - Unlimited 100, Unlimited 300 и Unlimited MAX включват съответно по 1000, 2000 и 3000MB данни в Турция (както и Сърбия и Северна Македония) всеки месец, което е допълнителен бонус ако пътувате често. Има условие, че тези мегабайти важат само в определени мрежи, като към 25 юли 2023 те важат само за Turkcell. Имайте предвид, че това условие може да се промени във всеки един момент и е хубаво да го проверите преди да пътувате.

Вижте пълните условия на VIVACOM +EU Roaming Daily Pass

Ако имате телефон с поддръжка на eSIM, може да спестите много от роуминг добавките към вашия оператор. Вижте повече тук!

Yettel

Миналата година Yettel обнови условията за роуминг в близките държави, които включват и Турция.

Ако сте частен клиент, можете да ползвате два дневни пакета Roam&Surf Balkans & Turkey Daily S и Roam&Surf Balkans & Turkey Daily М. Те се начисляват всеки ден и включват 400MB за 5.99 лв. или 1000MB за 11.99 лв.

За бизнес клиенти има пакети с разговори, SMS и данни, като предлагат следните опции в съотношение минути/SMS/MB интернет: 200/200/200 за 4.99лв с валидност 1 ден, 800/800/800 на цена от 12.99 лв. с валидност 3 дни и 2000/2000/2000 за 29.99 лв. с валидност 7 дни. Подобно на предложенията за частни клиенти, пакетите Roam&Surf Balkans & Turkey Daily S и Roam&Surf Balkans & Turkey Daily M също важат с подобни цени (но цените в сайта за бизнес клиенти са без ДДС).

Клиентите на Yettel могат да ползват 5G в мрежите на Turkcell и Turk Telekom.

Вижте пълните условия на Yettel частни лица тук / За бизнес клиенти тук

Ако имате телефон с поддръжка на eSIM, може да спестите много от роуминг добавките към вашия оператор. Вижте повече тук!

Чуждестранна eSIM карта (Най-изгодно!)

Най-изгодно е да вземете предплатена SIM карта. Взимането на такава в Турция обаче се оказа доста сложно (по-надолу е описано). Ако имате смартфон с eSIM обаче, това ще ви улесни много.

С навлизането на вградените SIM карти (eSIM), вече имате възможност само със сканиране на един баркод да получите мобилен план буквално за минути и при това изцяло онлайн. Ако използвате мобилен телефон от сериите Apple iPhone 14, 13, 12, 11, SE (2022) и SE (2020), Samsung Galaxy S20, S21, S22 и S23, Z Fold2, Z Fold3, Z Fold4, Z Fold 5, Z Flip3, Z Flip4, Z Flip 5, Note20, Google Pixel 2, 3, 4, 5, 6 и 7, както и други единични модели от висок клас на Xiaomi, Huawei, Sony, Nokia, Oppo и Motorola вече имате достъп до тази вградена SIM карта и можете за минути да решите проблемите със свързаността.

Добър пример е компанията Airalo има планове с 1GB до 20 GB на доста изгодни цени, а ако използвате този линк за регистрация, аз и вие ще получим по 3 долара безплатен кредит към сметката. Необходимо е при регистрация да въведете и код MICHAE2781 за да се възползвате от отстъпката.

Може би ще мине известно време до масовото навлизане на eSIM в повече устройства, но ако имате такова, това много би ви улеснило при ползване на изгоден роуминг не само в Турция, а и в други държави извън ЕС.

Освен че е удобно и лесно, закупуването на eSIM от Airalo може да ви спести и много пари. Към момента на писане на статията, цените са както следва:

1GB - 4.50$ (валидност 7 дни), 2GB - 6.50$ (валидност 15 дни), 3GB - 8$ (валидност 30 дни)

5GB - 12$ (валидност 30 дни), 10GB - 18$ (валидност 30 дни), 20GB - 26$ (валидност 30 дни)

Като въведете кода MICHAE2781 при регистрация, ще получите 3$ първоначален бонус.

Вземи eSIM от Airalo тук. Въведи код MICHAE2781 и вземи първоначален бонус от 3$!

Турски мобилни оператори

Накратко - процесът там е изключително сложен, по-добре не се занимавайте!

В Турция действат 3 мобилни оператора - Turkcell, Vodafone и Turk Telekom. Turkcell имат най-доброто покритие, а Turk Telekom най-малкото, но ако сте в големи градове или курорти не би трябвало да имате проблем и с трите.

Закупуването на предплатен план в Турция не е лесна задача, защото като турист и жител на друга страна можете да закупите само SIM карта за туристи и то като регистрирате вашия паспорт, а самата карта е с валидност месец. Освен това магазините не са длъжни да предлагат стартовите пакети на фиксирана цена и тя може да варира много според местоположението - на летището ще е по-висока отколкото в града.

Затова най-изгодно ще е да потърсите някой магазин на мобилен оператор в населеното място и да се пазарите за цената. Операторите предлагат туристически пакети с 15-20GB данни и стотици минути за местни разговори на цена около 350-400 лири (38-43 лв) с таксата за регистрация.

Информация за пакетите на Vodafone и Turkcell.

Имайте предвид, че ако планирате да останете по-дълго в Турция, е необходимо да задължително да направите регистрация на вашето устройство по IMEI в мобилните оператори, което струва много скъпо около 150 евро (плащате нещо като такса за внос).

НОВО - За да отговори на растящата инфлация и огромния паралелен внос на смартфони, таксата за регистрация на телефон вече е 20 000 (двадесет хиляди) турски лири, което към 25 юли 2023 е около 1315 лв.

Ако обаче не ви се занимава с търсене на магазини и пазарене с продавачи, имате и много по-лесна опция, която понякога може да се окаже и доста по-изгодна, а тя е - или да вземете eSIM (ако вашето устройство го поддъжа), или да платите за план от вашия мобилен оператор.

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

  • За Турция Йеттел има ли минути или само мегабайти? За частни клиенти става дума. И като се подновяват автоматично всеки ден, може ли това нещо да се спре?Само мегабайти е!
    Може да се спре от приложението

    Изпратено от моят SM-A546B с помощта на Tapatalk
    Благодаря. Лошо е, че няма гласова услуга. Наистина, на А1 най си заслужава.
    ET
  • a1 е с най доброто предложение
    Arthur
  • За Турция Йеттел има ли минути или само мегабайти? За частни клиенти става дума. И като се подновяват автоматично всеки ден, може ли това нещо да се спре?Само мегабайти е!
    Може да се спре от приложението

    Изпратено от моят SM-A546B с помощта на Tapatalk

    ligaeuropa
  • За Турция Йеттел има ли минути или само мегабайти? За частни клиенти става дума. И като се подновяват автоматично всеки ден, може ли това нещо да се спре?
    ET
  • Да се научиш да четеш..
    Защо не натисна линка в първия пост?
    newgraf
  • Добавих условията за бизнес клиенти, благодаря!
    mishobehar
  • Да, нека добавим и

    предлаганите за Йеттел бизнес клиенти Роуминг пакети:

    Валидност в Турция, Сърбия, Македония, Албания, Косово, Черна гора, Молдова, Украйна, Беларус и др. (без значение от оператора)

    B call&surf Europe:

    3 дни/72 часа
    12,99лв еднократна такса
    240мин
    240МВ
    240SMS

    7 дни/168 часа
    29,99лв еднократна такса
    600мин
    600МВ
    600SMS

    https://www.yettel.bg/bg/business/roaming

    Поздрави и успешен ден!
    alexandrov1
  • Да, точно това означава. Няма фиксирана цена на стартовия пакет и казват някаква цена. Изчетох доста форуми преди да го напиша и всеки пише различни цени.
    mishobehar
  • .
    npet