ЕС обвинява Google в злоупотреба с пазарната доминация на Android

Както подсказа предварителната информация днес европейските антитръстови органи официално обвиниха Google в злоупотреба с господстващото положение на платформата Android, което може да доведе до налагането на солидни санкции на компанията зад най-популярната интернет търсачка. От края на 2010 Google се намира  под прицела на Европейската комисия и заради промотирането на своите услуги за сметка на конкурентите при сравняване в интернет на цени за различни продукти. Този път залозите са по-големи, тъй като през миналата година Android е донесла на Google 11 милиарда долара от продажбите на реклами в приложения като Maps, Search и Gmail. Платформата се ползва от около 80% от смартфоните в света.

Според комисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер досегашното разследване на ЕК показва, че поведението на Google спира достъпа на потребителите до по-голям избор от мобилни приложения и услуги и пречи на иновациите от конкурентите. Американската компания е нарушила европейските антитръстови правила като изисква от производителите предварително да инсталират в продуктите им Google Search и Chrome и в същото време им пречи да продават мобилни устройства с други платформи, базирани на отворения изходен код на Android. В допълнение Google е обвинена във финансово стимулиране на производители и оператори да инсталират ексклузивно нейните продукти в продаваните от тях устройства.

Google отговаря, че използва бизнес модел, който позволява на производителите да намалят разходите си и в същото време да запазят висока гъвкавост, а това дава голям контрол на потребителите над техните устройства. Компанията изтъква, че лицензионните й споразумения с производителите са доброволни и са нужни, за да се гарантира консистентността на екосистемата на Android. Според Google платформата е безплатна за компаниите, но разработката и поддръжката й е скъпа, а компенсацията за това идва от разпространяваните с нея услуги и приложения. Американската компания има 12 седмици за отговор на повдигнатите обвинения.

Източник: Reuters, Европейска комисия

  • Има общо с това, че както едно време МС научиха хората, че "интернет" на компютъра е онази иконка с логото на ИЕ, така и сега Гугъл може да ги научат, че браузване на телефона е като цъкнеш върху шарената иконка на Хром. Хората са доказано мързеливи когато трябва да правят подобен избор и опцията по подразбиране забърсва голям дял от пазара не заради друго, а защото никога не е поставен въпросът какво да се ползва на нейно място. От друга страна - Беглите ми впечатления показват, че Гугъл има претенции за тези неща само когато производителя на устройството иска да ползва магазина им за приложения (и май друга инфраструктура). Това не трябва да е проблем, щото Гугъл са в правото си да искат нещо в замяна на ползването на името на ОС-а им и интернет ресурсите им. Ако обаче наистина са плащали на производители за да ползват Андроид, а не нещо друго (Win mobile, Firefox OS, etc.), трябва да има яко бой.
    Nuckito