ЕС с нов опит да наложи единен стандарт за зареждане при смартфоните

ЕС с нов опит да наложи единен стандарт за зареждане при смартфоните

Изглежда следващия месец Европейската Комисия ще представи предложение за възприемане на единен стандарт за зареждане на мобилни телефони и някои други електронни устройства. Данните са на Euractiv, които цитират запознат източник.

Предвижда се за единен стандарт да бъде избран USB Type-C. Повечето смартфони с Android в момента използват именно този стандарт, но Apple залага на Lightning. Миналата година Европейският Парламент гласува в подкрепа на приемането на единен стандарт.

Целта, разбира се, е да се намалят електронните отпадъци, които се генерират от използването на разнообразни зарядни и аксесоари. Наличието на единен стандарт ще е от полза и за домакинствата, а и за офис пространствата с много потребители, където няма да се налага всеки да разполага с отделно зарядно.

Ако регулацията бъде приета устройствата на Apple в Европа ще трябва да получат друг начин за зареждане - компанията може да приеме USB-C или пък да премахне всички портове и кабели и заложи на безжична технология.

Източник: Euractiv

  • дам, така е
    [size=4][url=https://cru11.polezni-stranici.info]круиз по Дунав[/url],[url=https://mag11.polezni-stranici.info]стойка за телефон[/url],[url=https://eof11.polezni-stranici.info]маркери[/url][/size]
    pllb
  • USB - C също има няколко разновидности и пак ще е каша. Например Сони и Пиксел телефоните не харесват всякакви USB - C. Това го казвам от опит. Например Пиксел 4 с кабел от Самсунг (super fast charger) се зарежда над 4 часа. С кабел от Хуавей изобщо не ще.
    propov