ЕС с нова регулация за по-дълъг живот на домакинските електроуреди

ЕС с нова регулация за по-дълъг живот на домакинските електроуреди

Скоро домакинските електроуреди, които се продават в ЕС, ще могат да бъдат поправяни по-лесно чрез прилагането на нови стандарти, които влизат в сила от 2021. Производителите ще бъдат задължени да предлагат продукти, които издържат по-дълго и за тях да са налични резервни части в продължение на до 10 години. Новите правила ще обхвана уреди като осветителни тела, миялни машини и хладилници, но според критици той е ограничаващ, тъй като ремонтите ще могат да бъдат извършвани само от професионалисти. Законодателството е отговор на оплаквания от потребители в САЩ и Европа, че устройствата се повреждат след изтичане на гаранцията им.

При някои продукти ремонтът е невъзможен, което води до закупуване на нов уред, а това предизвиква допълнително замърсяване с изведени от експлоатация устройства и части. Новата регулация ще изисква от производителите да разполагат с основни резервни части за продуктите си, които да могат да бъдат заменени от независими професионалисти. Предвиждат се и по-високи изисквания по отношение на класификацията за енергийния клас на машините. Към момента над 55% от пералните, които се продават в ЕС, са с енергиен клас A+++.

Източник: BBC

Оферти на деня

 • Интересно е дали въвеждането на тази регулация ще повиши цените на уредите.
  board
 • -
  npet
 • Да, аз помня че някой Макбуук имаше особена триъгълна отвертка и трябваше да я поръчваме.
  Ами това е добре за потребителите. Според мен една пералня/хладилник/миялна или климатик поне 10-тина години трябва да изкарват. Все пак не са като телефоните, които винаги имат деградиращи части като памети, батерии и дисплеи и не се носят и изпускат постоянно.
  mishobehar
 • -
  npet
 • А какви са нестандартните болтчета?
  debeliat
 • -
  npet