ЕС ще разследва Apple заради гаранцията на продуктите им

ЕС ще разследва Apple заради гаранцията на продуктите им
Италия глоби Apple миналата година заради гаранцията на iPhone, но изглежда, че това не е краят на проблемите на американската компания в Европа по този повод. Според информация на Bloomberg Вивиан Рединг, която в момента е председател на комисията на ЕС по правосъдие, е изпратила писмо до страните - членки на Европейския съюз, в които пита дали Apple информират клиентите си, че гаранционният срок на продуктите им трябва да е поне 2 години според европейските закони. Според Вивиан Рединг Apple рекламират широко едногодишната си гаранция, но не споменават нищо за двугодишната гаранция, каквато изискват законите на ЕС.

Председателят на комисията по правосъдие също така се притеснява, че Apple по всяка вероятност продават на потребителите допълнителна гаранция с услугата AppleCare, пропускайки да информират хората, че имат право на две години безплатно гаранционно обслужване (включително и в България). Според Apple обаче нещата стоят по-различно. От компанията твърдят, че AppleCare осигурява отстраняване на проблеми и дефекти, възникнали след закупуването на продукта, докато европейският регламент покрива само дефекти, които са възникнали преди или по време на покупката, и в същото време не гарантира на потребителите достъп до отдела за връзка с клиенти на Apple и други услуги като експресната замяна.

 • Гаранцията е от една година, като има опция за доплащане и удължаване с още една. Задължителната гаранция за ЕС е 2 години. Мисля че ЕК се активизира със закъснение, но по-добре късно, отколкото никога.
  A4i
 • Хахах, гърците и маките се карат за името, пък то било на Епъл :D
  E34v8
 • Е, тука е лесно. Аpple и създадена от македонците, но пък ябълката е патентовала името им - то затова не могат да го ползват все още. :D
  vladovn
 • Май имаме нова метафора от типа "Кое е първото - кокошката или яйцето", само че тук - македонците или Apple?
  fintaraBG
 • По - вероятно е да патентова съдът. След като се признае, че е измислен от apple, спокойно ще могат да забранят на хората да купуват конкуренти продукти. :D
  vladovn