Ето как изглежда MIUI 10 на базата на Android Q

Ето как изглежда MIUI 10 на базата на Android Q

Xiaomi е започнала разпространението на бета версията на Android Q за участниците в съответната тестова програма за Mi 9 в Китай, като софтуерът идва заедно с графичния потребителски интерфейс MIUI 10. Благодарение на XDA Developers, които вече са успели да го изпробват, разполагаме с повече детайли около новостите. Трябва да отбележим, че липсват предварително инсталирани приложения на Google, тъй като това е софтуер за Китай.

Китайският производител обаче предлага множество алтернативни решения. Така например вместо Google Assistant е вграден виртуалният асистент Mi AI, който работи само на китайски. Магазинът за приложения също не е познатият ни Google Play, а Mi Store. Засега компанията не е добавила очакваните новости в MIUI като „3D Air Gestures“, обособено „чекмедже“ (App drawer) за приложения в лаунчера и задачи в приложението MIUI. Въведена е и функцията Screen Time, която доста наподобява по възможности системата за проследяване на използваните приложения Digital Wellbeing. Наличен е тъмен режим за цялата система, което е едно от основните нововъведения в Android Q.

Интересно е, че все пак има и редица промени в лаунчера - полето за търсене например е изместено в дъното на екрана, чрез жестове могат да бъдат отваряни различни менюта, а някои от уиджетите са с нови шрифтове. Сред новостите от Android Q са допълнителни опции в темите, които са достъпни през режима за разработчици, като настройване формата на иконите, цветови акценти и шрифт. Тези опции засега обаче не могат да бъдат приложени дори след рестартиране на устройството.

Добавени са повече възможности по отношение на разрешенията за използване на местоположението. При поискване на достъп до локацията ви можете да позволите това само докато е отворена конкретната програма. Налична е и опция за групиране на известията според тяхната важност. Очаквано софтуерът идва с доста бъгове, което не би позволило използването му на основното ви устройство. Сред тях са произволно спиране на приложението за камерата, произволно рестартиране на телефона и т.н.

Източници: Weibo, XDA Developers

Оферти на деня