БТК подаде жалба срещу Аpple в КЗК

БТК подаде жалба срещу Аpple в КЗК

По-рано днес БТК е подала в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) жалба срещу американския технологичен гигант Apple. В сайта на КЗК не са налични много детайли около производството, но става ясно, че неговата тема е "Забрана за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне".

От коментар на БТК за Economic.bg разбираме, че искането е свързано с евентуална злоупотреба с по-силна позиция при договаряне от страна на Apple при сключване на пряк договор с VIVACOM за разпространение на iPhone. Справка със сайта на VIVACOM показва, че компанията не предлага официално iPhone, което вероятно се дължи на трудности в договарянето на условията.

От години отношенията на Apple с операторите не са от най-добрите, защото американската компания трудно прави отстъпки и до голяма степен диктува условията, които трябва да изпълнят телекомите, за да предлагат продуктите й. Те от своя страна не могат да си позволят да не ги продават, защото iPhone продължава да се радва на голяма популярност и привлича клиенти.

Разследванията на практиките на Apple в Европа не са редки. През 2013 френското финансово министерство започна такова за условията, които компанията налага на телекомите, за да продават телефоните й. Тогава се проучваха клаузите в договорите на Apple с операторите, включително изискванията за обеми, ограничения за реклама и комисионни за търговците. През същата година и ЕС започна да разглежда неофициални оплаквания на различни телекоми, но това така и не доведе до официално антитръстово разследване.

Източник: КЗК

Повече за сложните отношения между Apple и операторите можете да прочетете тук.

Оферти на деня

 • Само, че епъл отдавна не са монополист! Китайците и корейците продават в пъти повече. При епъл има работеща схема и правила и никой не е задължен да ги приема и следва. Напротив. Имат монопол над IOS. Това е най-голямата тъпотия, която съм чел скоро!👍
  Ванката
 • -
  npet
 • Имат "монопол" над iOS, защото те самите си го разработват и имат конкретни идеи как да се развива и как да работи. На това не може да му се каже монопол. Все едно утре някой да каже, че Гугъл има монопол над търсачката си и трябва да я направи розова с comic sans, защото малките деца я смятат за прекалено грозна... Монопол щеше да е, ако само те продават мобилни устройства и не съществуваха други операционни системи и производители. Тогава вече регулаторите може да се намесят. Сега, като не те кефят условията на Епъл - ето ти Хуауей, ето ти Шаоми, ето си Самсунг, ето ти още 100 производителя - избираш кои да продаваш.
  reedsolomon
 • Само, че епъл отдавна не са монополист! Китайците и корейците продават в пъти повече. При епъл има работеща схема и правила и никой не е задължен да ги приема и следва. Напротив. Имат монопол над IOS.
  tzincbg
 • Само, че епъл отдавна не са монополист! Китайците и корейците продават в пъти повече. При епъл има работеща схема и правила и никой не е задължен да ги приема и следва.
  Ванката
 • А коментара ти за митохондрията е меко казано несериозен! Като от КЗК отнесът въпроса до ЕК и същото направят и други регулаторни органи на държави членки и ЕК задейства антитръстова процедура пак ще си говорим за пръдни и митохондрии! Абсолютно пак ще си говорим. Проблемът си е само и единствено при малките оператори. Нямат достатъчно голяма клиентска база, абонатите им са на ниски такси и обикновенно търсят нисък до среден клас устройства. Тук визирам най-вече Виваком и никой не ги насилва да сключват договор с епъл. И между другото, когато регулатор се бърка в бизнеса на оператори и производители, го отнасяме най-вече ние потребителите накрая. В крайна сметка това са огромни компании наложили се на пазара, които искат да печелят...капитализъм братко...

  Не защитавам епъл, но Виваком ми стават смешни в момента. Колко айфона според вас ще продават годишно? 1000-2000? 😂
  Като хич не се намесват властите, също е лошо.. Amazon напр. са станали такъв монопол, че ако не ти харесат книгата, умираш. Ако се изкарват $2000.месечно от амазон от средно известна книга, от другите сайтове общо взимаш $100.
  Когато решат да направят дъмпинг на някого и после като умре вдигат цените, никой не реагира...
  https://m.youtube.com/watch?v=pBffKzWECUQ&t=625s
  tzincbg
 • А коментара ти за митохондрията е меко казано несериозен! Като от КЗК отнесът въпроса до ЕК и същото направят и други регулаторни органи на държави членки и ЕК задейства антитръстова процедура пак ще си говорим за пръдни и митохондрии! Абсолютно пак ще си говорим. Проблемът си е само и единствено при малките оператори. Нямат достатъчно голяма клиентска база, абонатите им са на ниски такси и обикновенно търсят нисък до среден клас устройства. Тук визирам най-вече Виваком и никой не ги насилва да сключват договор с епъл. И между другото, когато регулатор се бърка в бизнеса на оператори и производители, го отнасяме най-вече ние потребителите накрая. В крайна сметка това са огромни компании наложили се на пазара, които искат да печелят...капитализъм братко...

  Не защитавам епъл, но Виваком ми стават смешни в момента. Колко айфона според вас ще продават годишно? 1000-2000? 😂
  Ванката
 • От години отношенията на Apple с операторите не са от най-добрите, защото американската компания трудно прави отстъпки и до голяма степен диктува условията, които трябва да изпълнят телекомите, за да предлагат продуктите й. Те от своя страна не могат да си позволят да не ги продават, защото iPhone продължава да се радва на голяма популярност и привлича клиенти. Ами, ще се съобразяват с изискванията на Епъл. Как така нито Теленор, нито А1 имат проблем с това? Все по-селски изцепки от вивата...защото не им се играе по правилата! Ами всъщност Епъл не е българска компания и КЗК могат само да им пр*днат на митохондрията... iPhone се радва на същата популярност, но дори и техните потребители вече се осъзнават и започват да сменят телефоните си на по-голям интервал. Това е и причината за намаленото търсене на iPhone в последно време, а и нещата няма да стават по-добре. Отделно засилващата се конкуренция от страна на китайците също ще си каже думата на международния пазар. В САЩ е ясно, че няма да им се отрази толкова много китайската конкуренция. Макар че ако не бяха спрели навлизането на Huawei на мобилния пазар в САЩ чрез операторите и те щяха да им отнемат парче от пая. Така че в бъдеще самите Apple ще са принудени да търсят нови и нови пазари и възможности за продажба на устройствата си и сами ще намаляват изискванията си...

  А коментара ти за митохондрията е меко казано несериозен! Като от КЗК отнесът въпроса до ЕК и същото направят и други регулаторни органи на държави членки и ЕК задейства антитръстова процедура пак ще си говорим за пръдни и митохондрии!
  nmnikolov
 • Удриииии богаташчетооооо. :lol: :lol: :lol:
  Вито
 • Евтинджос оператора Виваком с най-бедните потребители тръгнал да съди Епъл. Смях в залата, дори е и тъжно. Но Шиши Балкански може всичко :D
  Apple_fan
 • Коментарът е на човек под новината му по случая, не на него. Извинявам се значи, не съм разбрал.
  algor
 • Коментарът е на човек под новината му по случая, не на него. Коментарът е на човек с потребителско име marti, който е направил две изказвания по темата под новината.
  gog88
 • Коментарът е на човек под новината му по случая, не на него.
  Вито

 • Коментар от nixanbal.
  Тоя па технологичен неграмотник от кога е критерий по темата "Apple"?
  Най-нормалната му позиция е да защитава Виваком, на чиито разноски си вее дирника из Европа вече 2-3 години, тъй че нищо ново под слънцето от негова страна.
  algor
 • Операторите не обичат Apple и това е факт. Факт е и, че обичат парите и потребителската лоялност, които носи iPhone.
  Отношенията между двете страни [url=https://www.nytimes.com/2013/03/22/business/global/iphone-contracts-with-carriers-under-scrutiny-in-europe.html]отдавна[/url] са в полезрението на ЕС и е въпрос на време да започне официално разследване.
  chilko
 • Е как така хем Виваком сключили "някакъв договор", хем после този договор уж се нарушава от Епъл. Защо ли си мисля, че някой послъгва тук или си няма ясна идея какво точно сключва... Явно и те разписват договорите си без да четат дребния шрифт...😂
  Ванката
 • Как точно са уцелили институцията :lol: Ще има да чакат "видими" резултати :D
  n1
 • Е как така хем Виваком сключили "някакъв договор", хем после този договор уж се нарушава от Епъл. Защо ли си мисля, че някой послъгва тук или си няма ясна идея какво точно сключва...
  reedsolomon
 • "Много искам да видя как сега КЗК ще се оправдае и няма да глоби Епъл. Като не е важно да е голяма глобата, важното е изобщо да бъдат глобени- може да е с 200лв., но да пише "виновни в нарушаване на чл. * , ал. * от ЗЗК" и да им се забраняват такива действия занапред.
  Съвсем реално си имаше зверско изнудване от страна на Епъл спрямо мижавият оператор Виваком който не е част от голяма компания- сключиха някакъв договор с Виваком, оператора инвестира в реклама и покупка на устройства и накрая педерасите от Купертино рязко повишиха финансовата част която да получават, сделката рязко става неизгодна и логично Виваком си търсят правата. И не е никак сложно да се намери човек на висок пост при оранжевите който да потвърди ситуацията "неофициално и без конкретни цифри".
  Нашият Теленор сключи договор с ябълките преди да се смени собствеността- като дойде време за подновяване и те ще са в позицията на Виваком, тоест "незначителен оператор на умрял пазар" и ги чака същото.
  Мтел въпреки, че са част от голяма група също в един момент не предлагаха официално айфони, а ги купуваха като всеки друг с мизерна отстъпка за дребните количества които поръчват- познайте защо."

  Коментар от nixanbal.
  Вито
 • Епъл, както и всеки глобално наложил се бранд си има своя политика, с която другите се съобразяват. Не съм срещнал някъде, че ябълката е опряла пистолет на Спас Русев, да приеме условията и задължително, за да си продават продукцията. Все едно да задължат Ролс Ройс да дава лицензи на куцо, кьораво и сакато да правят коли и печелят на техен гръб, а същевременно да занижат качеството, с което да им подронят авторитета!!!😂 Я слезте малко на земята... Утре от КЗК могат да кажат и на любимите ти шшошовци, че да си продават телефоните в бг трябва да са на определена цена, защото пречат на другите да си продават телефоните като им подбиват цените, която цена на теб няма да ти хареса и от евтин бранд, да се превърнат в не толкова евтин.😁

  ПС. Кой сезира КЗК, когато практика на любимите ви Виваком беше, да се налагат телефоните на Huawei? Като доводите на продавач-консултантите беше едва ли не, че другите големи брандове продават боклуци... Всъщност тази практика сигурно продължава и сега, не съм сигурен, защото отдавна не съм посещавал техен магазин.
  Съгласен съм, че тук ще е трудно на виваком, но зависи какво и как са ги натискали от Apple. Ако са им написали да изтеглят други марки на заден план задължително, жална им майка пред ЕК - имат сериозни глоби за антиконкуренция.
  Много зависи.

  Но ако за това има спор, за другото няма - да съдиш сервиз, че предлага сервизиране на извънгаранционни устройства с чужди части за контрабанда и авторско право, много отчаяно и нагло - и разбира се - неуспешно.
  tzincbg