Ето как коронавирусът се отрази на доставките на смартфони в Европа

Ето как коронавирусът се отрази на доставките на смартфони в Европа

Вече знаем, че доставките на смартфони са спаднали драстично през първото тримесечие заради ефектите от пандемията от новия коронавирус. Сега благодарение на данни от компанията за пазарни изследвания Counterpoint Research получаваме и поглед върху данните за доставките в Европа.

Тук за разглеждания период се отчита спад от 7% на годишна база и 23% спрямо предходното тримесечие. По-голям спад се отчита в Западна Европа, като там той е средно 9%, а в Източна е около 5%. Пандемията е довела до удължаване на времето, в което потребителите използват старите си устройства.

В Италия е отчетен най-висок спад на доставките, като той достига 21% спрямо първото тримесечие на 2019. Следват Германия, Франция и Обединеното кралство със спад от съответно 11%, 9% и 8%. В Русия се отчита минимален спад от 1%. Основните продажби са осъществени през онлайн търговските канали.

Пазарен лидер по доставки остава Samsung с дял от 29% и спад от 2% на годишна база. Следват Apple, Huawei, Xiaomi и Oppo със съответно 22%, 16%, 11% и 3%.

Източник: Counterpoint Research