Ето какви новости очакваме от iOS 13

Ето какви новости очакваме от iOS 13

Очаква се Apple да представи iOS 13 по време на ежегодната си конференция за разработчици Worldwide Developers Conference, която се открива на 3 юни. Запознати източници, цитирани от 9to5Mac, споделят детайли около някои от очакваните новости в изданието. На първо място това е наличието на тъмен режим (Dark Mode), обхващащ цялата система, който ще е достъпен за iPhone и iPad. Той ще може да бъде активиран в настройките на операционната система, като с него ще е налична и опция за висок контраст, която е подобна на достъпната вече в macOS. Приложенията за iPad, които се използват в Mac през Marzipan, също ще имат тъмен режим и в двете системи.

С iOS 13 приложенията за iPad ще могат да отварят множество прозорци, които първоначално ще са прикрепени към част от екрана, но могат да бъдат откачени с жест. По този начин те могат да бъдат премествани свободно по желание на потребителя. Тези карти могат да бъдат наслагвани една върху друга и чрез постигане на ефект на дълбочина да се отличават една от друга. Браузерът Safari за iPad вече ще пита потребителите дали искат да активират десктоп версията на сайтовете. Това ще премахне неудобството от автоматичното визуализиране на някои сайтове във версията им за iPhone, въпреки наличието на по-голям екран. Досега се разчиташе на ръчно активиране на функцията „Request Desktop Site“.

Новата операционна система ще въведе и желаната от много потребители функционалност undo при въвеждане на текст. Тя ще се осъществява чрез жест с три пръста и плъзгане наляво и надясно за undo и redo. При първоначалното пускане на клавиатурата ще е достъпно ръководство за ползване на тази новост. Управлението на шрифтовете също се улеснява, като ще става чрез специален панел в настройките, а освен това системата ще известява потребителите при отваряне на документ с липсващ шрифт.

Приложението за управление на пощата Mail ще се сдобие с някои смарт функционалности като организиране на съобщенията в категории, в които ще е възможно търсене. Потребителите ще могат и да добавят избрани писма, които нямат време да прочетат в момента, към списък с изчакващи за по-късно четене. Разработчиците на компанията работят и върху улесняването на работата в екип в документи от външни приложения. Друга новост е добавянето на жестове за избор на множество обекти в общия изглед и при колекциите. Това се очаква да подобри продуктивността на потребителите, разчитащи на iOS за работа. С новата операционна система ще е възможно и избирането на набор от колекции чрез жест с няколко пръста.

iOS 13 ще позволи на разработчиците да използват тъмен или светъл стил за полето с известия при Split View, премахвайки проблемите с липса на достатъчно контраст в този изглед при някои приложения. Сред останалите функционалности, които очакваме с iOS 13, са нов дизайн на приложението Reminders (скоро и за Mac), нов дизайн при визуализация на промяната на силата на звука, подобрена многоезична поддръжка в клавиатурата и при диктуване и др.

Източник: 9To9Mac

Оферти на деня