Ето колко много енергия спестява тъмния режим в iOS

Ето колко много енергия спестява тъмния режим в iOS

Една от големите промени в iOS 13 е добавянето на тъмна тема за интерфейса, системните и допълнителните приложения, която би трябвало да помогне за намаляване на енергопотреблението в устройствата с OLED дисплеи. Какво точно е подобрението в крайна сметка? Това са решили да проверят от сайта PhoneBuff и резултатите са изненадващи.

В тестовете са ползвани два броя iPhone XS (със светла и с тъмна тема), в които чрез роботизирани машини са стартирани определени задачи. Тук влизат гледане на видео в YouTube, ползване на Twitter, навигация с Google Maps и чат през Messages. В края на тестовете батерията на iPhone XS със светла тема е изчерпана, но в другото устройство остават още 30%, което е впечатляващ резултат.

Това определено е причина да активирате тъмната тема, ако разполагате с iPhone с OLED дисплей. Имайте предвид, че екраните на телефоните са били с яркост 200 нита, което е сравнително много, така че в реална употреба резултатите може да са различни. Освен това са били ползвани само приложения, които предлагат тъмни теми.

Резултатите са следствие от особеностите на технологиите OLED и LCD. При LCD панелите се ползва подсветка и дори при изобразяването на черно се консумира енергия. При OLED панелите такава подсветка липсва и черните пиксели се изключват напълно, така че нямат никаква консумация на ток.

Оферти на деня