Европейската комисия планира "дигитален данък"

Нов проект на Европейската комисия предвижда големите технологични компании, които имат сериозни приходи от онлайн дейност, да бъдат обложени с нов данък в размер на 3% от оборота. Очакванията са новият данък да донесе приходи в размер на 5 милиарда евро годишно, а идеята е фирмите да бъдат облагани спрямо местоположението на техните потребители.

Проектът засяга основно компании като Facebook и Google, които имат годишен оборот в световен мащаб в размер на над 750 милиарда евро, а облагаемият им приход в ЕС е в размер на над 50 милиарда евро. Проектът е в резултат на критиките, че технологичните компании плащат прекалено малко данъци в Европа. Европейският комисар по икономиката Пиер Московиси обясни, че "сегашният правен вакуум създава сериозни липси в публичните приходи на държавите от ЕС".

Той също така подчерта, че новият проект не е ход срещу САЩ или GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon). Според Европейската комисия основните играчи на технологичния пазар плащат средно само 9.5% данъци в ЕС, което е драстично по-малко от средната ставка от 23.3% за традиционните компании. Засегнатите фирми оспориха цифрите и нарекоха новия проект "популистки и сбъркан". Всички те обявиха, че спазват както националните, така и международните законодателства.

Източник: BBC