Европейски министри подкрепят лимити за цените на едро на мобилните услуги в роуминг

Европейски министри подкрепят лимити за цените на едро на мобилните услуги в роуминг

Министри от страните в Европейския съюз подкрепиха предложението за намаляване лимитите на цените, с които мобилните оператори се таксуват помежду си при ползване на мобилни услуги в роуминг, но се очаква, че ограничението ще бъде свито допълнително при последващи преговори. От информация на агенция Reuters става ясно, че официалните лица са дали мандат на Словакия, която е ротационен председател на ЕС, да започне преговори с Европейския парламент за поредица от лимити за цените на едро на гласови услуги, SMS и мобилен интернет в роуминг. Тези мерки са в основата на планираното отпадане на роуминга на територията на ЕС през лятото на следващата година.

Според постигнатото споразумение от юни цената на едро на един мегабайт данни ще се ограничи на 1 евроцент (10 евро на гигабайт), а през 2021 година цената ще бъде намалена наполовина. Това е много повече от предложения от ЕП лимит от 4 евро за гигабайт с план за намаление до 1 евро през 2021 г. Някои анализатори обаче прогнозират, че по-високата цена може да доведе до поскъпване на мобилните услуги в страните на ЕС. До март на следващата година страните членки ще трябва да постигнат компромис около лимитите, за да могат новите правила около роуминга да влязат в сила през юни.

Членовете на ЕС са разделени около роуминга, което е свързано с различните местни цени и потребителските навици. Страните в северните и в източните части на Европа, в които цените са ниски, а потребителите получават щедри пакети, предпочитат намаляване на лимитите на цените на едро, защото се опасяват, че операторите  ще повишат цените на родните си пазари. В същото време страните с развит туризъм като Англия, Италия, Гърция и Испания смятат, че намаляването на лимитите ще ограничи инвестициите в мрежите и това ще накара операторите да повишат местните цени, за да могат да отговорят на генерирания от туристите трафик.

Източник: Reuters, The Telegraph

  • Евроцент пише 0,01 евро е,което по 1000 да го сложим не 1024,както е мерната единица е 10 евро!
    Hitreca Hitrecov