Facebook блокира четенето и споделяне на новини в Австралия

Facebook блокира четенето и споделяне на новини в Австралия

Социалната мрежа Facebook шокира своите австралийски потребители като блокира техния достъп до споделяне и четене на новини от локални и глобални източници. Спорното решение на компанията на Марк Зукърбърг идва в отговор на предложен закон, който предвижда технологичните гиганти да плащат за новинарското съдържание, което се разпространява през техните платформи.

Блокирането засегна и страниците на някои здравни и спешни правителствени агенции, но Facebook призна, че това е било грешка. Заедно с това намиращите се извън Австралия също загубиха възможност да четат публикуваните в социалната мрежа новини от австралийски източници. Без изненада австралийското правителство отправи остри критики към това действие и посочи, че то демонстрира "огромната пазарна сила на тези дигитални социални гиганти".

Facebook и Google се противопоставиха на закона с твърдението, че той не отразява начина, по който работи интернет, а освен това неправилно наказва техните платформи. Google заплаши да премахне достъпа до своята търсачка в Австралия, ако закона влезе в сила. Въпреки това през последните дни компанията сключи споразумение с големи австралийски компании, според което ще заплаща за съдържание от новинарските им сайтове.

Източник: BBC

  • не мисля, че трябва да се плаща за съдържание.....дано оправят нещата
    [size=4][url=http://dvg3.brandbuilding.bg]стоматолог софия[/url],[url=http://agf3.brandbuilding.bg]рамки за картини[/url],[url=http://awb3.brandbuilding.bg]спирачни дискове[/url],[url=http://ach4.brandbuilding.bg]храни с нисък гликемичен индекс[/url][/size]
    pllb
  • За съдържание ще плащат. То струва пари.
    npet