Facebook е добила мейл контактите на 1.5 милиона души без тяхното съгласие

Facebook е добила мейл контактите на 1.5 милиона души без тяхното съгласие

Facebook призна, че е имала достъп и е съхранявала данните за имейл контактите на 1.5 милиона потребители без тяхното съгласие. Между май 2016 и миналия месец от платформата са изисквали от някои нови потребители да потвърждават имейл адреса си чрез въвеждане на паролата за него. След това компанията е изтегляла информация за контактите на потребителите, без да е налична опция за отказ. Контактите са добивани с цел подобряване системата за таргетиране на реклами на Facebook.

От платформата заявяват, че това не се е случвало умишлено, и подчертават, че тези данни не са споделяни с никого извън компанията и са в процес на премахване. Освен това е отстранен и първоначалният източник за проблема. Обикновено при създаване на нов акаунт към дадена услуга, трябва да предоставите имейл адреса си, на който се изпраща линк за потвърждение. Вместо това Facebook е изисквала от потребителите да потвърдят, че са собственици на мейла като дадат паролата си за него.

Това изискване не е било задължително, но е предоставяно като първа опция, а алтернативите са били по-трудно откриваеми. С дребен шрифт се оказва, че Facebook няма да съхранява предоставените пароли, но имаме достатъчно примери за проблемите, които изпитва платформата по отношение на опазването на личните данни. От Facebook обявиха, че ще се свържат с всички засегнати през идните дни. Миналия месец бяхме свидетели на поредния пропуск в сигурността като стана ясно, че стотици милиони пароли са били съхранявани под формата на текст.

Източник: Business Insider

Оферти на деня

  • как не се е случвало умишлено, след като има цял интерфейс създаден за целта? или прозореца искащ паролата се е самосъздал? тея са баси жалките лъжци!
    npu3paka