Facebook готви антитръстово дело срещу Apple, твърди The Information

Facebook готви антитръстово дело срещу Apple, твърди The Information

От месеци Facebook се готви за сериозна съдебна атака срещу Apple, разкриват източници на The Information. Компанията на Марк Зукърбърг ще фокусира потенциалното дело върху обвиненията, че Apple налага на разработчиците в App Store правила, които самата тя не следва. Ако Facebook реши да заведе делото, в него ще обърне внимание на отказа на Apple да позволи на външни приложения да се ползват по подразбиране за работа със съобщения на мястото на iMessage.

Социалната мрежа твърди, че предстоящите промени в iOS, които са свързани с проследяването на потребителите за рекламни цели, дават на Apple нечестно предимство при показването на реклами в App Store и на други места. Това обаче не се прилага за приложенията на Apple, но компанията твърди, че не споделя данните с други страни. Според Apple промените в проследяването се правят за по-добро предпазване данните на потребителите. Тази промяна ще се отрази сериозно на бизнеса на Facebook и ще намали приходите на компанията от реклами.

Марк Зукърбърг се изказа срещу Apple и в рамките на конферентния разговор след анонса на последните финансови резултати на Facebook. Според него WhatsApp е много по-добро решение по отношение опазването на личните данни от iMessage, защото то съхранява по подразбиране некриптирани резервни копия на съобщенията освен ако не се изключи iCloud. Потенциалното дело на Facebook ще последва това, което Epic Games заведе през миналата година. В него създателят на Fortnite се опитва да накара Аpple да промени своите бизнес практики, включително и намаляване на таксата, която компанията прибира от всяка продажба или покупка в приложение от App Store.

Източник: Engadget, The Information